Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

РАЗОМ ПЕРЕЗИМУЄМО! Як зберегти їжу в холодильнику у випадку відключення світла

Дата: 23.12.2024 14:11
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

Як зберегти їжу в холодильнику у випадку відключення світла: 4 поради

Запам'ятайте ці прості хитрощі

Після чергової масованої атаки росії по об'єктах критичної інфраструктури України багато хто зіткнувся з тривалими аварійними та плановими відключеннями електроенергії. У зв'язку із цим господині тепер ламають голову, як зберегти холод у холодильнику, а також вже приготовлену їжу. Ділимося простими лайфхаками, що потрібно робити.

М'ясо

Якщо на вулиці сильний мороз, шматки м'яса обсушуємо, загортаємо в папір і пакети, потім вивішуємо за вікно. У такій природній "морозилці" м'ясо можна зберігати довго.

А от якщо на вулиці плюсова температура, то варто задуматися про засолювання м'яса або про те, щоб приготувати з нього консерви.

Утрамбовуємо шматочки м'яса в будь-яку ємність, пересипаючи їх сіллю, або заливаємо його соляним розчином (приблизно 10 ст. л солі на 0,5 л води). Перед вживанням таке м'ясо потрібно ретельно промити і вимочити у воді, щоб прибрати надлишки солі.

Борщ та суп

Будь-який суп чи борщ швидко зіпсується без холодильника під час блекауту. Щоб продовжити термін придатності, необхідно прокип'ятити його. Так можна "виграти" трохи часу, адже він остигатиме ще кілька годин. Крім того, кип'ятіння вбиває небезпечні бактерії, які можуть з'являтися у супі.

У холодну пору року каструлю з супом можна поставити на подвір'я або ж на балкон. Бажано ставити суп на щось холодне – бетонну підлогу чи промерзлу землю.

Молочні продукти

Молоко бажано відразу ж прокип'ятити та виставити на холод – у льох чи на балкон.

Сир потрібно обернути в целофан – так він може бути придатним для вживання ще кілька днів.

Топлене масло загортаємо в пергамент і заливаємо прохолодною водою із сіллю. Потім зверху обов'язково встановлюємо гніт.

Місткість із вершковим маслом можна накрити тарілкою, а зверху на неї поставити важкий предмет. Його можна зберігати на вулиці чи в холодній кімнаті.

Фрукти та овочі

Картопля, морква, буряк і цибуля в принципі добре збережуться і без холодильника. Головне, щоб вони лежали у темному, сухому та прохолодному місці. Те саме стосується і яблук, які можна обгорнути в папір.

З перестиглих фруктів можна зварити компот, кисіль чи джем.

Яка альтернатива холодильнику?

Зберігати продукти можна як за допомогою сучасних «помічників» (термосумки), так і за допомогою природи: холодна земля, холодна погода.

Термосумка

Це термостійкий контейнер із холодильними елементами, які потрібно зберігати у морозилці, щоб потім покласти у сумку разом із продуктами. Річ дуже зручна як для виїзду на природу, так і для тривалого збереження важливих продуктів.

Погріб/підвал

Цей спосіб використовували ще наші пращури, які знали, що «кімнати» під землею прогріваються дуже повільно. Погребів дуже багато у приватному секторі, але у місті, на жаль, їх знайти важко.

Криниця

Криниця працює, як і погріб. Помістіть продукти у відро та опустіть униз. Відро має бути на 2⁄3 у воді, продукти герметично упаковані, щоб захистити їх від води.

Саморобний мінільох з бочки

Якщо немає льоху, його можна викопати та спорудити за допомогою лопати та бочки. Потрібно викопати яму у формі бочки, помістити бочку. Після кожного відкриття/закопування, її краще прикопати для збереження низьких температур.

«Атмосферний холодильник»

Його можна зробити своїми руками, помістивши продукти в герметичний посуд і поставивши в таз з водою. Потім накрити кришку посудини мокрим рушником і опустити кінці у воду. Помістіть все в холод і стежте, щоб вода не випаровувалася.

За часів війни немає кращого варіанта — є доступний. Використовуйте всі можливості для збереження продуктів без холодильника.

Балкон

Якщо за вікном мінусова температура, продукти можна зберігати на балконі. Відсортуйте їх по коробках або пакетах. Якщо ж балкона немає, можна прибити із зовнішнього боку вікна цвяхи, скласти харчі в пакети та повісити на цвяхи. Але перед цим подбайте, щоб дощ, сніг і тварини не дісталися продуктів.

Термічна обробка

Ще один варіант продовжити термін придатності їдла — термічна обробка. Є кілька варіантів. Пропонуємо розглянути кожен.

Варка. Спосіб обробки продуктів, зануренням у воду та доведення до кипіння. Для різних продуктів потрібна кількість часу. Наприклад, на приготування курячого м'яса може знадобитися до пів години, а для приготування телятини — понад годину.

Варіння на пару. Схема схожа на попередній варіант, але тепер утримувачем температури буде пара. Цей метод допоможе зберегти більше корисних речовин, але сам процес приготування буде важчим.

Припускання. Продукти кладуть у місткість, наливають трохи води та жиру, закривають кришкою та доводять до приготування.

Жарка. Цей спосіб використовують дуже часто через простоту та ефективність. Потрібно налити олію на сковороду, покласти продукт і смажити до появи скориночки.

Бланшування. Цей спосіб передбачає швидке обливання окропом фруктів, овочів, зелені чи риби. Потім — холодною водою. Часто овочі так обробляють перед консервацією, зберігаючи смак та вітаміни.

Як зберегти заморожені продукти без холодильника

Заморожені продукти потрібно загорнути в поліетиленову кулю, а потім ще й у плівку з бульбашками, в яку обгортають речі при транспортуванні. У них багато повітря, вони не пропускають тепло. Це все треба укутати в папір чи газету, а потім ще й у куртку чи ковдру.

Як правильно планувати закупівлю, якщо немає холодильника?

Щоб спланувати закупівлі, проаналізуйте, чи все встигнете з'їсти до того, як продукти встигнуть зіпсуватися. Найкраще брати харчі, які можуть зберігатися без холодильника довше — овочі, фрукти, крупи, консерви... А також ті, які можна в будь-який момент приготувати. Якщо через бойові дії ви залишилися без холодильника або змушені утримувати продукти в укритті, подбайте про продовження їх терміну придатності. Під час війни важко передбачити, коли буде можливість поповнити запаси. Тому треба берегти те, що вже є.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь