Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

Фінансове зміцнення громад Донеччини – у пріоритеті

Дата: 25.07.2024 15:53
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

 

Відбулися Загальні збори Донецького регіонального відділення Асоціації міст України

 

24 липня у дистанційному форматі відбулися позачергові Загальні збори Донецького регіонального відділення Асоціації міст України. В онлайн-заході, присвяченому фінансовій спроможності місцевих бюджетів, взяли участь представники територіальних громад – членів Донецького РВ АМУ, а також Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан і Радниця Голови Асоціації міст України Оксана Продан.

 

Виконавча директорка Донецького РВ АМУ Вікторія Придатко надала вступне слово голові регіонального відділення, Донецькому міському голові Олександру Лук’янченку.

 

Відкриваючи збори, він зауважив: якщо у більшості областей України негативну роль у наповненні місцевих бюджетів зіграло вилучення «військового» ПДФО, на Донеччині фінансові надходження громад додатково страждають через активні бойові дії, евакуацію або закриття підприємств, масовий  від’їзд  працездатних жителів у більш безпечні регіони. «Існує необхідність постійного перегляду і перерозподілу видаткової частини бюджетів. Керівники громад, реагуючи на виклики воєнного часу, максимально обмежують усі витрати, не пов’язані з допомогою ЗСУ, дієздатністю підприємств та виживанням мешканців. Саме тому вкрай важливо, які показники місцевих бюджетів будуть у наших муніципалітетів у 2025 році», – сказав О.Лук’янченко.

 

Олександр Слобожан зазначив, що для громад Донецької області, крім загальних питань бюджетного забезпечення, необхідно передбачити додаткові інструменти фінансової підтримки, адже органи місцевого самоврядування і військові адміністрації повинні мати можливості для реалізації всіх публічних послуг, які надаються мешканцям.

 

Виконавчий директор Асоціації міст України наголосив на трьох консолідованих пропозиціях до проекту Бюджетної декларації на 2025-2027 роки. Вони спрямовані на забезпечення фінансової стійкості територіальних громад.

 

Перша – це збереження частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб у розмірі 64%. У разі зменшення зарахування ПДФО з 64 до 60%, як запропоновано у проекті Бюджетної декларації, громади протягом наступних трьох років втратять значний фінансовий ресурс.

 

«Аналіз по абсолютно всіх громадах Донецької області свідчить, що після вилучення цих 4%, у наступному році вони недоотримають у цілому 215 млн. грн. Зокрема, Покровська громада втратить 40,5 млн. грн., Краматорська громада – 32 млн. грн., Лиманська громада – 6,5 млн. грн. Олександрівська і Удачненська селищні громади втратять по 1,6 млн. грн., а Черкаська і  Андріївська – майже по мільйону кожна», – навів приклади Олександр Слобожан. 

 

Друга пропозиція стосується «силового» ПДФО. Асоціація міст України наполягає на поверненні у наступному році хоча б частини вилученого фінансового ресурсу до бюджетів місцевого самоврядування. Зважаючи на величезні недоотримані кошти від втрати цього податку, у Бюджетному кодексі передбачено, що всі громади мають отримати компенсацію у вигляді додаткової дотації з держбюджету. Проте за інформацією АМУ, громадам Донеччини не в повному обсязі надійшла відповідна дотація. Тому запропоновано звернутися до Уряду і народних депутатів, щоб місцеві бюджети області в наступних траншах змогли повністю отримати додаткову дотацію на компенсацію вилученого «силового» ПДФО.

 

Трете питання – це збереження реверсної дотації. Зараз з місцевих бюджетів ці кошти до держбюджету не забирають. Однак Уряд запропонував з 2025 року вилучати реверсну дотацію з громад Донецької області на користь державної казни. Загалом по області ця сума складе 223 млн грн. Передусім, таке рішення негативно вплине на бюджети Шахівської, Гродівської, Добропільської, Покровської, Удачненської громад.

 

Олександр Слобожан також зазначив, що враховуючи проблеми з тепло-, електро- і водопостачанням, має бути окрема цільова субвенція для Донецької області на забезпечення безперебійного постачання мешканцям цих послуг.

 

Від фінансового управління Бахмутської МВА надійшла пропозиція щодо розширення повноважень місцевого самоврядування стосовно використання вільних залишків коштів місцевих бюджетів на першочергові потреби громад. Урядовий законопроект № 11131 частково вже врахував пропозиції Асоціації міст України з цього питання, проте доопрацювання триває.

 

Отже,  за результатами обговорення члени Донецького PB Асоціації міст України проголосували за Звернення на Голову Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України та народних депутатів України про необхідність змін у Бюджетному кодексі України в частині:

1. Збереження частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб у розмірі 64%.

2. Відновлення зарахування до бюджетів територіальних громад податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу («силового» ПДФО).

3. Збереження реверсної дотації в місцевих бюджетах.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь