Трансжири — в яких продуктах містяться та чим вони небезпечні?
Краматорське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує
Трансжири — в яких продуктах містяться та чим вони небезпечні?
Взагалі жири (або ліпіди) є важливим компонентом для «будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем. Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції.
Трансжири містяться у м'ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.
Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.
Вживання трансжирів може призвести до:
- розвитку серцево-судинних захворювань;
- гормональних порушень;
- розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань;
- ослаблення імунітету;
- появи алергічних реакцій;
- порушень репродуктивної функції у чоловіків.
Як визначити, що у складі продукту є трансжири?
Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.
Які продукти містять трансжири?
Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.
Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:
- кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;
- фастфуд — картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо;
- морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками;
- картопляні чипси, сухарики, попкорн;
- перероблене м'ясо — ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо;
- сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;
- різні соуси, кетчупи, майонези тощо;
- плавлені сири, тверді сири, солодкі та глазуровані сирки;
- заморожені напівфабрикати.
Як харчуватися без трансжирів?
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо споживати ще й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.
Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їхнє споживання. Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати — відвареними або приготовленими на парі стравами.