ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ!!!
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Провідна роль у профілактиці кишкових інфекцій належить санітарній культурі населення, його обізнаності та правильній орієнтації в організації профілактичних і протиепідемічних заходів.
Краматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області (далі – Краматорське районне управління) нагадує, що для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
- Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
- Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
- Користуватися індивідуальним посудом.
- Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
- Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
- Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
- Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
- Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.
- Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
- Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.
- Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
- Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
- Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
- Не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо)
своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я– у Ваших руках.
Краматорське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області