Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ПІД ЧАС СКАЙП-ЗВ’ЯЗКУ У ОЛЕКСАНДРІВСЬКІЙ ДПІ ОБГОВОРЕНО ПИТАННЯ НА ТЕМУ ОДНОРАЗОВОГО (СПЕЦІАЛЬНОГО) ДОБРОВІЛЬНОГО ДЕКЛАРУВАННЯ

Дата: 26.01.2022 09:52
Кількість переглядів: 376

Фото без опису

 

 

Нещодавно у Олександрівській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області проведено сеанс скап-зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування».

На запитання, які надійшли під час проведення заходу, відповідав державний інспектор ДПІ Ігор ГОРБ.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші запитання та відповіді на них, а саме:

Питання:  Якщо фізична особа має у власності 405 тис. грн. та виявила бажання задекларувати ці кошти шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, то яку саме суму з цих коштів така особа повинна задекларувати (повністю усю суму коштів чи тільки їх частину)?

Відповідь: У разі якщо фізична особа має у власності 405 тис. грн. та виявила бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, то така особа приймає самостійне рішення щодо суми, яка буде зазначена у вказаній декларації, а саме повністю уся сума 405 тис. грн. або тільки частина цих коштів. При цьому нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється у загальному порядку з суми, яка буде вказана у декларації (п. 7 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України)

Питання: Чи зобов’язана фізична особа при поданні одноразової (спеціальної) добровільної декларації додавати документи, які підтверджують суму коштів, розміщених на рахунках у банках України в національній або іноземній валюті?

Відповідь: Фізична особа, яка виявила бажання задекларувати кошти у національній та іноземній валюті, розміщених на рахунках у банках України, шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, зобов’язана документально підтвердити суму задекларованих коштів. При цьому такі документи або належним чином засвідчені їх копії надаються фізичною особою одночасно з поданням одноразової (спеціальної) добровільної декларації (п. 7 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України).

Питання: Чи потрібно зазначати в одноразовій декларації інформацію про походження активів?

Відповідь: В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об'єктів декларування.

Контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (п.п. 6.1 п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України).

Питання: Чи має право фізична особа, яка виявила бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, уповноважити іншу фізичну особу на підставі укладеного договору доручення?

Відповідь: Одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати особисто в електронній формі згідно п.п 6.2 п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Питання: Чи повинна фізична особа відкривати у банку поточний рахунок із спеціальним режимом використання, якщо кошти, які така особа бажає задекларувати, вже розміщені на поточних рахунках у банку?

Відповідь:  Відповідно до п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України (далі - спеціальні рахунки) до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

         Декларант з метою забезпечення виконання положень п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу звертається до банку для відкриття спеціального рахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.

         Таким чином, положення п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу поширюються виключно на кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, а отже не застосовуються до коштів, які вже розміщені декларантом на поточних рахунка у банку.

Залишились питання? Пропонуємо ознайомитись з актуальною інформацію, нормативними актами, роз’ясненнями, відеоуроками, щодо одноразового добровільного декларування, розміщеною на офіційному порталі Головного управління ДПС у Донецькій області у банері «Одноразове добровільне декларування» за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya

Бажаєте знати більше? Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України за посиланням:  https://t.me/tax_gov_ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь