Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ОСНОВНІ СИМПТОМИ ШТАМУ «ОМІКРОН»

Дата: 25.01.2022 15:12
Кількість переглядів: 388

Фото без опису

 

 

Епідеміологічна ситуація, зокрема в нашому регіоні, погіршується через чергову хвилю коронавірусної хвороби. Її збудник  штам «Омікрон». Ситуація набуває критичних масштабів. Ми бачимо, що інфекція розповсюджується значно швидше, ніж при попередніх хвилях. Тобто, якщо при попередніх хвилях в одній компанії людей, які контактували з хворим, хворіли 70%, то  при «Омікроні» - майже 100%. Вірус уражає верхні дихальні шляхи, має симптоми звичайної застуди ? гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ). На відміну від попереднього штаму «Дельта», при зараженні «Омікроном» у багатьох випадках у людей немає симптомів захворювання, спостерігається легкий перебіг хвороби, як при звичайній застуді. Тому людина продовжує активне життя, не підозрюючи, що розповсюджує вірус.

Новим штамом «Омікрон» хворітимуть усі вікові категорії. Передусім працездатне, активне населення. На сьогодні спостерігається зростання чисельності хворих дітей на COVID.

Попри те, що симптоми Омікрону здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров'я, госпіталізацію та летальні випадки.

Новий штам, за даними наукових досліджень, має менший інкубаційний період, який в середньому триває три доби. Ризик повторного зараження Омікроном вп'ятеро вищий, ніж у Дельти.

Найчастіше хворі на «Омікрон» мають такі симптоми: нежить (73%), головний біль (67,5%), втому (63,5%), чхання (60%), біль у горлі (59,6%).

У хворих на «Омікрон» рідше, але все ж трапляється кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%).

Водночас не виявлено суттєвої відмінності «Омікрону» від симптомів штаму Дельта".

Поодинокі дослідження також вказують, що Омікроном більше хворіють молодші люди. Якщо пацієнтові з Дельтою в середньому було 38 років, то пацієнту з Омікроном буде вже 30 років.

Через стрімке поширення Омікрону в небезпеці перебувають люди, які не пройшли "принаймні базового курсу вакцинації" проти ковіду. У невакцинованих українців ризик померти від COVID-19 зростає вдесятеро.

Понад 15 мільйонів українців уже отримали першу дозу вакцини, а повний курс пройшли 14,3 мільйона. Понад 208 тисяч людей вже мають і третю, бустерну дозу.

Дві дози не дають належного захисту від Омікрону, лікарі рекомендують колоти  третю бустерну дозу. З 6 січня в Україні дозволили щеплювати бустером усіх охочих українців.

За появи будь-яких симптомів ГРВІ  звертайтесь до свого сімейного лікаря. Він має видати направлення на тестування на COVID-19. ПЛР-тести та швидкі діагностичні антиген-тести, які широко застосовуються, дозволяють виявити COVID-19, включаючи варіант «Омікрон». До того, як отримаєте результати тестування та під час видимих симптомів: не відвідуйте місця загального скупчення людей дотримуйтеся режиму самоізоляції.

Вакцинація та дотримання запобіжних заходів, таких як уникнення місць скупчення людей, дотримання дистанції та носіння масок, є вирішальними для запобігання поширенню COVID-19. Адже ми вже знаємо, що ці заходи були ефективними проти інших варіантів вірусу.

 

Завідувач відділення епідеміологічного

нагляду  (спостереження) та профілактики

інфекційних хвороб Добропільської  філії

ДУ «ДОЦКПХ МОЗ»                                                      Людмила СЕВАСТЬЯНОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь