Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ДО УВАГИ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ! МАЄШ ПРАВО НА ПІЛЬГУ – ЗВЕРНИСЬ ДО ПОДАТКОВОЇ!

Дата: 03.12.2021 11:15
Кількість переглядів: 649

Фото без опису

 

Олександрівська державна податкова інспекція Головного управління  ДПС у Донецькій області інформує мешканців Олександрівської та Новодонецької  СТГ, що пп. 17.1.4 п. 17.1 ст. 17 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) передбачено, що землевласник - платник податків має право користуватися податковими пільгами за наявності підстав у порядку, встановленому ПКУ.

Згідно з п.281.1 ст.281 ПКУ  звільнення від сплати  податку за земельні ділянки, передбачене  для відповідної категорії фізичних осіб, а саме :

  • особи з інвалідністю першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше  дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ;
  • фізичні особи, визнані Законом України від 28 лютого 1991 року № 796-ХІІ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи» особами, які постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Поширюється пільги  на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше як 2 гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку,господарських будівель і споруд(присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25  гектара, в селищах - не більш  як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
  • для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Також, п. 281.3 ст. 281 ПКУ визначено, що від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Фізична особа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку (незалежно від кількості земельних ділянок у її власності), подає до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки  або за місцем знаходження будь – якої з земельних ділянок, що знаходяться у власності такої особи заяву  довільної форми про застосування  пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу:

до 01 травня поточного року – якщо станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання;

протягом 30 календарних днів з дня набуття  права на пільгу  – якщо фізична особа набуває право власності  на земельну ділянку протягом року.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

Пільга по земельному податку почне застосовуватися з наступного податкового (звітного) року, якщо фізична особа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, подала контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки  заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу невчасно.

Водночас податкові пільги,  не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету (п. 30.4 ст. 30 ПКУ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь