ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДПСС В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОЯСНЮЄ: ЧОМУ У КОРОВИ ГІРКЕ МОЛОКО
Гіркоту відносять до смакових дефектів молока і відзначають щонайменше 10 причин її появи. Деякі вважають, що гіркота може з’явитися через помилки в годуванні тварини. Однак це не зовсім вірно, причин досить багато. Так, викликати неприємний смак продукту здатні: порушення правил утримання та гігієни доїння, фізіологічний стан тварини і його здоров’я.
Гельмінти (фасциолез) Наявність глистів у корови – найпоширеніша причина появи гіркого смаку молока. Вони паразитують у печінці, але отруюють весь організм. Основні ознаками захворювання: кашель, рясне потіння в області лопаток, особливо в зимові холоди. Молоко гірчить небагато, але неприємний смак посилюється при скисанні. Вершки тягучі, з великою кількістю бульбашок, що утворюють «шапку». Сметана дуже гірка. При цих симптомах слід здати аналіз калу, робити це бажано в грудні. Поліпшити смак допоможе нагрівання молока до температури 40 ° і подальше охолодження, однак важливо пам’ятати, що проблема глистів повинна бути вирішена.
Мастит. При цьому захворюванні молоко не просто стає гірким, можливі й інші зміни його смаку, зокрема, втрата жирності, солоність, «старість», поява згустків і пластівців, зміна кольору.
Захворювання Смак і склад молока може змінитися при захворюваннях. Найчастіше це трапляється в міжсезоння, коли імунітет корови слабшає. Можуть проявлятися такі патології: Лептоспіроз – інфекційне ураження печінки і жовчного міхура. Іноді протікає без яскравої клінічної картини і виявляється тільки по аналізах крові. При гострій формі підвищується температура, з’являється жовтяниця і діарея. Кетоз – порушення обміну речовин – супроводжується зниженням апетиту, млявістю. Вроджені патології жовчного міхура або жовчних протоків погано піддаються лікуванню, тому молоко хворої корови буде завжди мати гіркий присмак через застій жовчі. Застуда, запалення вимені або придатків. Підвищена кислотність шлунка .
Залежність від пори року Проблеми у корів можуть бути різними в залежності від сезону.
- спека влітку -у літні місяці дуже часто в молочній продукції спостерігається характерна гіркота. При високих температурах тварина перегрівається, що негативно позначається на виробленні молока. Проблему може викликати і брак питної води, а також надмірний вміст в ній азоту або хлору.
- проблеми взимку - у період стійлового утримання гіркота часто обумовлена ??тим, що корові не вистачає вітамінів, цукру і мікроелементів, перш за все – кобальту.
Стільність. За 1,5-2 місяці до отелення починається сухостійних період. Корів запускають – перестають доїти, щоб тварина набралося сил. Гормональні зміни в організмі надають гіркий присмак молоку.
Після отелення у корови утворюється молозиво – густий цінний продукт з високим вмістом жирів, білків і вітамінів. Молозиво призначене для формування імунітету у новонародженого теляти. Специфічний продукт на смак солонуватий або з гірчинкою.
Неправильне харчування На смак коров’ячого молока впливає харчування корівки. Неякісні, зіпсовані корми або їх одноманітна надмірна кількість підвищує кислотність шлунка, що теж може викликати гіркий присмак молока. В їжу великої рогатої худоби повинно входити сіно, свіжа трава, якісне зерно, буряк, гичка. Не слід купувати корми з великим вмістом дріжджових добавок, додавати в їжу молозиво. Молоко може гірчити при нестачі кобальту . Цей мікроелемент дуже важливий для домашньої годувальниці. Помітивши, що корова намагається їсти землю, гризе трухляві пні, лиже стіни, а кількість молока помітно скоротилося і з’явилася характерна гіркота, терміново треба вживати заходів.
Деякі трави, що ростуть на пасовищі, також надають гіркоту молоку. Це полин, деревій, дикий лук, дика горобина, пижмо, буркун. Це трапляється нечасто, але за раціоном тварини треба спостерігати.
Щоб властивості молока залишалися без зміни, треба суворо дотримуватися правил гігієни в утриманні великої рогатої худоби: регулярне очищення корівника; зміна підстилок; чисті руки і вим’я перед доїнням; дезінфекція приміщення.
Як позбутися гіркого смаку? Є і народний спосіб усунення гіркоти, якщо причину встановити не вийшло – свіжовидоєне молоко треба підігріти строго до 40 градусів і потім охолодити. Зазвичай ні в сметані, ні в молоці після такої процедури гіркий смак не залишається.
Але гірке молоко – це сигнал організму про виниклі проблеми і господарі повинні своєчасно реагувати. У більшості випадків проблема з гіркотою вирішується при знаходженні причини. Звичайно, важкі захворювання печінки і жовчного міхура не піддаються лікуванню і таких корів вибраковують. В інших випадках при виявленні хвороб або паразитів призначається лікування, препаратами заповнюється недолік мінеральних речовин і вітамінів. Приділяється належна увага повноцінному раціону, зберігання молочної продукції.