Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДПСС В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ РАДИТЬ ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ МОРОЗИВО

Дата: 15.07.2021 08:45
Кількість переглядів: 724

Фото без опису

Якщо вірити історикам – воно з’явилось ще п’ять тисяч років тому! Влітку на планеті кожні 3 секунди продається пачка цього солодкого десерту. Шоколадне, ванільне, фруктове, є навіть зі смаком піци та цибулі – морозива існує безліч видів!  Очі розбігаються від асортименту.

Чи можна отруїтися морозивом? Легко, якщо в ньому знайдена кишкова паличка. Ділимося корисними лайфхаками, як обрати якісний десерт і отримати насолоду, а не стати жертвою отруєння. Отже, на що звертати увагу?

Недоброчесні супермаркети можуть відключати холодильники на ніч, щоб зекономити не електроенергії. Симптоми отруєння кишковою паличкою досить болючі, неприємні і вимагають серйозного лікування. А найбільш неприємне те, що заразне морозиво може бути і дорогим, і дешевим, і справжнім, і підробкою.

На що звертати увагу при виборі морозива?

Натисніть на морозиво пальцем. Якщо воно м’яке, значить температура зберігання була не відповідною. Звертайте увагу на те, як продукт зберігається у вітрині магазину (оптимальна температура зберігання для морозива не вища мінус 16С). Дивіться, щоб морозиво не було м’яким та деформованим. Деформована продукція свідчить про те, що морозиво неодноразово заморожували й розморожували. Не варто купувати ласощі у деформованій упаковці – це говорить про неправильне зберігання. До того ж у ньому швидко розмножуються мікроби, здатні викликати отруєння.

 Повторна заморозка не допоможе — таке морозиво краще не купувати, тим паче дітям.
У морозива в відерці форма верхівки має бути без змін

 

Дві заповітні цифри: 4733

Морозиво з рослинними жирами, купою хімії, додатковими стабілізаторами і загущувачами — все це, на жаль, неприємна, але узаконена реальність. Виробники пишуть на упаковці “морозиво” і, підмішуючи туди хімію, попереджають про це дрібними цифрами. Їх не те що не кожен зрозуміє — не кожен і помітить!
Для того щоб зорієнтуватися у всьому різноманітті холодних ласощів, споживачеві насамперед слід звернути увагу на дві останні цифри стандарту.

ДСТУ 4733: 2007 — морозиво молочне, вершкове, пломбір.
Даний стандарт поширюється на морозиво, виготовлене виключно з молока і продуктів його переробки. Залежно від вмісту жиру морозиво ділять на:
молочне (0,5-7,5% жиру),
вершкове (8,0-11,5% жиру),
пломбір (12-20% жиру).

ДСТУ 4734: 2007 — морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід.
Стандарт поширюється на морозиво, виготовлене на основі плодово-ягідної сировини або на основі цукрового сиропу.

ДСТУ 4735: 2007 - морозиво з комбінованим складом сировини.
Стандарт поширюється на морозиво, виготовлене з частковою заміною молочної сировини з використанням компонентів немолочного походження (рослинних жирів). Спочатку стандартом дозволялося при виробництві морозива використовувати тільки кокосову або пальмоядрову олію. Змінами, введеними з 1 травня 2010 року, виробникам дозволено використовувати також набагато дешевшу пальмову олію.

У глазурі або стаканчику?

Погана новина для тих, хто любить морозиво в стаканчиках: навіть морозиво з кодом “33” часто продається в стаканчиках, зроблених з використанням пальмової олії, яке шкодить судинам.
Аналогічна новина для любителів морозива в глазурі: цілком натуральний пломбір може бути “одягнений” в глазур, яка з шоколадом і поруч не лежала!
Що ж вибрати?
Для початку вивчіть упаковку і віддайте перевагу тому морозиву, для якого не тільки вказано його склад, а й розшифровано, з чого складається стаканчик або глазур.
А найвірніший спосіб обирати по компоненту ванілі. Тут все просто: на упаковці повинен значитися не «ванілін», не «ароматизатор ваніль, ідентичний натуральному”, а саме «ваніль». Справа в тому, що це дуже дорога пряність, тому її додають лише в найякісніше морозиво.

Вивчаємо склад

Отже, ми вже розібралися: код з цифрами 33 говорить про те, що в морозиві на першому місці, швидше за все, молоко, потім — масло, сухе молоко, вершки, цукор. Цих інгредієнтів дійсно досить для того, щоб зробити хороший якісний продукт, але, правда, зберігатися він буде недовго. А для тривалого зберігання потрібні стабілізатори. На замітку: гуарова і ксантанова камедь, а також камедь ріжкового дерева — це стабілізатори природного походження.
А ще морозиво варто брати жирне, оскільки саме жир відповідає за смак. Чим жирніше морозиво, тим помітніше буде його жовтизна, яку дає натуральний молочний жир. А ще ви відчуєте жирний наліт на губах, який повинен легко танути і злизуватися. Якщо ж наліт міцно тримається, як плівка, це говорить про те, що в морозиво додали багато води і рослинні жири

Отже, будьте уважними споживачами, обирайте найкраще, дбайте про своє здоров’я та смакуйте якісні продукти!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь