A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ВІДДІЛ ЕКОНОМІКИ ІНФОРМУЄ

Дата: 13.07.2021 12:05
Кількість переглядів: 375

Фото без опису

Верховна Рада України прийняла Закон України від 01.06.2021 р. № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (Закон № 1489).

Цей Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

Відповідно до частини першої ст.2 Закону № 1489 забороняється розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг1:

  • надтонких пластикових пакетів2 (тобто пластикових пакетів із стінками товщиною менше ніж 15 мікрометрів);
  • тонких пластикових пакетів (тобто пластикових пакетів із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів);
  • оксорозкладних пластикових пакетів (тобто пластикових пакетів, матеріал для виготовлення яких складається з поліетилену та оксорозкладних домішок).

1 Об’єкт громадського харчування – місце провадження діяльності суб’єкта господарювання у сфері громадського харчування, який здійснює виробничо-торговельну діяльність (виробництво та/або доготовку, доставку, продаж та організацію споживання продукції власного виробництва і закуповуваних товарів), незалежно від форми власності, розташування, розміру, обсягу або способу ведення діяльності. Об’єкт надання послуг – місце провадження діяльності суб’єкта господарювання у сфері надання послуг, в якому може здійснюватися розповсюдження пластикових пакетів. Об’єкт роздрібної торгівлі – місце провадження діяльності суб’єкта господарювання, який здійснює продаж товарів кінцевим споживачам, незалежно від форми власності, розташування, розміру, обсягу або способу такої торгівлі (частина перша ст.1 Закону № 1489).

2 Ця заборона не поширюється на надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка (ця норма діє до 1 січня 2023 року).

Ця заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

     При цьому розповсюдженням пластикових пакетів є платне або безоплатне надання пластикових пакетів споживачам в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, в яких може здійснюватися розповсюдження пластикових пакетів (частина перша ст.1 Закону № 1489).

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим Законом № 1489 вимогам, підлягають вилученню з обігу в порядку, встановленому Законом № 13933.

3 Закон України від 14.01.2000 р. № 1393-ХІV «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

Згідно зі ст.3 Закону № 1489 розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі. Роздрібні ціни на пластикові пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, що встановлюються КМУ4 (встановлено перелік (ознаки) пластикових пакетів, на які ці вимоги не поширюються).

4 На дату виходу огляду законодавства мінімальні ціни на такі пластикові пакети не встановлено.

Зауважимо, що під пластиковим пакетом слід розуміти виготовлену з пластику тару у формі рукава, з дном та відкритою горловиною, з ручками або без ручок, що призначена для пакування та/або транспортування товарів і продукції кінцевими споживачами (частина перша ст.1 Закону № 1489).

Держпродспоживслужба України згідно із частиною другою ст.6 Закону № 1489 застосовує до суб’єктів господарювання адміністративно-господарські штрафи (штрафи) за:

  • порушення вимог частини першої ст.2 Закону № 1489 (див. вище) – у розмірі від 8,5 до 17 тис. грн., а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 17 до 34 тис. грн.;
  • безоплатне розповсюдження пластикових пакетів – у розмірі від 1,7 до 3,4 тис. грн., а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 3,4 до 8,5 тис. грн

      Закон № 1489 набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування, 10 червня 2021 року, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності – 10 грудня 2021 року, крім частини першої ст.2 та абзацу другого частини другої ст.6 (щодо штрафів за порушення вимог частини першої ст.2 Закону № 1489), які вводяться в дію через дев’ять місяців з дня його опублікування – 10 березня 2022 року (ст.7 Закону № 1489)5.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь