Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДПСС В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ НАГАДУЄ ЯК УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ЛІТОМ

Дата: 06.07.2021 14:46
Кількість переглядів: 477

Фото без опису

Літо – чудова та приємна пора для активного відпочинку та відпусток. Однак такий очікуваний період року може зіпсувати одна літня неприємність — харчове отруєння.

За статистикою влітку харчових отруєнь трапляється найбільше. І це не дивно. Адже ми часто забуваємо помити апетитну полуницю чи черешеньку, забуваємо перевірити термін придатності морозива, та активно скуповуємо смаколики у вуличних кіосках, і звичайно куди ж без м’яса майбутнього шашлику, яке ми зазвичай купуємо на ринку.

Однак, слід пам’ятати, що погано помиті овочі та фрукти, наша неуважність, та спека, за умов якої продукти швидко псуються, можуть стати причиною харчового отруєння.

Отже, з’ясуймо, що таке харчове отруєння, які у нього симптоми і що робити, якщо ви чи ваші близькі отруїлися.
Харчове отруєння — це розлад травлення, спричинене вживанням неякісних, зіпсованих, отруйних або токсичних продуктів харчування і напоїв.

Харчове отруєння може бути двох видів.
Перший називається харчова токсикоінфекція. Її спричиняє вживання зіпсованих продуктів. Прострочені або зіпсовані внаслідок неправильного зберігання продукти харчування уражаються патогенними мікроорганізмами і стають токсичними. Потрапивши в шлунок, вони спричиняють отруєння.
Другий тип харчового отруєння називають токсичним. Він пов’язаний із вживанням в їжу неїстівних або отруйних продуктів.

Основні симптоми харчового отруєння — нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, а також у багатьох випадках зміна кольору обличчя, озноб, підвищення температури.

Найчастіше людина реагує на неякісні продукти протягом 3−4 годин після їжі. Але у деяких людей цей проміжок часу може бути більшим. Все залежить від «міцності»  організму. Та й що за продукти були, теж важливо.

Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря, тому що три основні кишкові інфекції – сальмонельоз, ешерихіоз і дизентерія – не можна лікувати вдома, а без відповідних аналізів ви не отримаєте правильного лікування.
Щоб уникнути отруєння кишковими бактеріями, рекомендується дотримуватися деяких правил літнього харчування:
– Мийте руки!
– Мийте овочі та фрукти!
– Належно зберігайте харчові продукти.
– Уникайте вуличного фаст-фуду влітку.
– Уникайте консервів і копченої риби!
– Не купуйте м’ясо, рибу та молоко у місцях стихійної торгівлі та на вулиці.
– Стежте за терміном придатності продукту.
Літо має бути приємним, смачним і вільним від незапланованих візитів до лікаря. Відпочивайте з розумом та будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь