Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

З ТУРБОТОЮ ПРО ХЛІБ. 102 ДПРЧ НАГАДУЄ ОСНОВНІ ВИМОГИ НОРМ З ПИТАНЬ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПРИ ЗБИРАНІ ВРОЖАЮ

Дата: 18.06.2021 08:07
Кількість переглядів: 570

 

Фото без опису

Період збирання врожаю характеризується підвищеною пожежною небезпекою, під час якої виникає висока вірогідність виникнення пожеж. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, сухі хліби, енергонасичені хлібозбиральні та зернопереробні агрегати, які можуть знаходитися у несправному стані.

Саме в цей час найменша необережність із вогнем у хлібних масивах – кинутий недопалок. Іскри від сільгоспмашин. Або необережність із використанням відкритого вогню, можуть призвести до пожежі, перетворюючи хліб на чорний попіл.

Мінімізація вірогідності виникнення пожеж в подальшому – одне з головних завдань 102 ДПРЧ 12 ДПРЗ Головного управління ДСНС України у Донецькій області (далі-102 ДПРЧ).

Напередодні жнив особлива увага приділяється місцям збирання, переробки і зберігання врожаю, а також контролю за протипожежним станом сільськогосподарської техніки.

Для недопущення пожеж в Краматорському районі, за ініціативою 102 ДПРЧ рекомендовано Олександрівській селищній територіальній громаді, Новодонецькій селищній територіальній громаді, старостинським округам спільно із управліннями земельних селищних рад відносин забезпечити виконання заходів з охорони врожаю від пожеж.

Насамперед відповідальність за врожай і дотримання пожежних норм під час збиральної компанії несуть керівники агропідприємств та фермерських господарств, і саме до них застосовуються адміністративні санкції у випадку виявлення порушень.

ВРУ у другому читанні прийняла проєкт Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж (законопроєкт від 30.06.2020 року № 3755). Він передбачає значне збільшення адміністративних штрафів за порушення вимог пожежної безпеки.

Законом передбачається підвищення штрафів за дії, що можуть призвести до загоряння у навколишньому природному середовищі, а саме за:

  • порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (стаття 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення; далі – КУпАП) – до 1700 - 3400 гривень для громадян та 3400-5100 гривень для посадових осіб;
  • порушення правил пожежної безпеки на залізничному, морському, річковому транспорті (стаття 120 КУпАП) – до 1700 - 3400 гривень для громадян і 3400 - 5100 гривень для посадових осіб, а на повітряному транспорті відповідно 2250 - 4250 та 3400 - 5100 гривень;
  • здійснення підприємством господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки (стаття 175-2 КУпАП) – до 1700-5100 гривень для суб’єктів підприємницької діяльності;
  • порушення вимог нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж, енергетичного обладнання (стаття 95-1 КУпАП) – до 1700 - 3400 гривень для громадян та 3400 - 5100 гривень для посадових осіб.

На жаль, керівники сільгосппідприємств не завжди дотримуються правил пожежної безпеки. Відомі випадки випалювання стерні, сухої трави і пожнивних залишків.

Порушуючи «Правила пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України», керівники сільгосппідприємств таким чином потрапляють під дію Кодексу України про адміністративні правопорушення. Виправдовуючи свої дії заощадженням коштів, вони не замислюються над тим фактом, що у довгостроковій перспективі ефект від випалювання стерні доволі сумнівний, адже разом зі стернею вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки.

Крім того, застосовуючи відкритий вогонь, аграрії бувають неспроможні контролювати розвиток загоряння, що може призвести до маштабних пожеж на полях району. При сильному вітрі полум’я може перекинутись на інші лани, де врожай ще не зібрано. Приборкати таку пожежу дуже складно.

З метою недопущення виникнення пожеж у період збирання зернових, 102 ДПРЧ нагадує основні вимоги норм з питань пожежної безпеки при збирані врожаю:

-        до початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повині мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, обладні первинними засобами пожежогасіння.  Трактористи, комбайнерами, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж;

-        корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальними металевим ланцюгом, що торкається землі;

-        під час роботи комбайна з підбирачем треба стежити, щоб  пружинні зубці підбирача не потрапляли всередину кожуха барабана. У такому випадку треба негайно зупинити комбайн і звільняти зубці;

-        перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф'яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;

-        у період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки;

-        безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі. У разі групового методу збирання до складу збиральнотранспортних загонів необхідно включати спеціалізовані автомобілі, пристосовані для гасіння пожеж зернових;

-        у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;

-        зернотоки слід розміщувати від будівель та споруд не ближче 50 м, а від хлібних масивів – не ближче 100 м. Майданчик для току повинен бути очищеним від рослинного покрову.

НЕ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ:

-           робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами (для запобігання потрапляння соломина на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згоряння, які не мають капотів випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж усієї довжини зверху та збоку;

-           застосування паяльних ламп для випалювання пилу радіаторів двигунів;

-           заправляння збиральної техніки пальним у хлібних масивах;

-           заправляння машин пальним у нічний час у польових умовах;

У польвих умовах заправляння паливом збиральної техніки повинне здійснюватись за межами поля (не ближе 30 м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни.

Ремонт збиральних машин і агрегатів за потребою допускається не ближе 30 м від хлібних масивів.

Суворо забороняється курити та користуватись відкритим вогнем поряд з хлібними масивами.

Водії повині пам’ятати, що, проїжджаючи поряд із хлібним масивом, не можна викидати недопалки в бік полів, це може призвести до пожежі із значними втратами.

Денис ВОРОНОВ, начальник 102 ДПРЧ 12 ДПРЗ Головного управління ДСНС України у Донецькій області                                                 

                                                    

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь