A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ДО УВАГИ АГРАРІЇВ ТА ПАСІЧНИКІВ! ЗАХИСТ БДЖІЛ ВІД ОТРУЄННЯ ПЕСТИЦИДАМИ

Дата: 05.04.2021 13:31
Кількість переглядів: 914

З метою усунення негативного впливу на галузь бджільництва від застосування пестицидів та агрохімікатів, щоб уникнути  випадків загибелі бджіл, з метою упередження виникнення скарг серед населення щодо неправомірних дій аграріїв при застосуванні пестицидів  на сільськогосподарських угіддях, охорони бджіл, ефективного використання бджіл для запилення ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення, створення умов для підвищення продуктивності бджіл і сільськогосподарських культур, забезпечення гарантій дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом та запобігання матеріальних збитків, як власників пасік від загибелі бджіл та утилізації недоброякісного та небезпечного меду, так і аграріїв  від штрафних санкцій, судових витрат та матеріальних компенсацій, управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області нагадує про необхідність дотримання основних вимог законодавства при застосуванні пестицидів.


Отруєння бджіл спостерігається в весняно-літній період при масовій обробці посівів і садів. Отруєння виникає в результаті грубих порушень правил застосування пестицидів і санітарних вимог при обробці рослин пестицидами, а саме: відсутністю інформації для бджолярів про час, місце, характер хімічних обробок, проведення обробок пестицидами у денний час в період масового льоту бджіл, обробітку сільськогосподарських рослин і садів у фазу цвітіння. Під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці не можна проводити обробку пестицидами, інакше квітки можуть отримати опік, а бджоли і інші корисні комахи-обпилювачі загинути. Обробку потрібно проводити в фазу бутонізації до цвітіння та після цвітіння.

 

Загибель бджіл виникає через неконтрольоване застосування пестицидів, а також через неякісні контрафактні та фальсифіковані пестициди і агрохімікати. З початком весняно-польових робіт збільшується попит на пестициди, тому з року в рік процвітає "чорний ринок пестицидів". У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин практично неможливо. Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України «Про пестициди і агрохімікати» та «Про захист рослин». Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів» та доповнення до нього. Пам’ятайте: фальсифіковані  пестициди шкідливі для Вашого здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв та бджіл!

 

Отже, фізичні та юридичні особи, які застосовують пестициди,  згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво», Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів », ЗУ «Про пестициди та агрохімікати»,  зобов’язані оповіщати населення, власників суміжних угідь про всі обробки пестицидами не пізніше ніж за дві доби при використанні наземної апаратури, та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ, не пізніше ніж за три доби при застосуванні пестицидів на медоносних рослинах через засоби масової інформації (дошки для об’яв, місцева газета, телебачення та інші засоби інформації). Повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь токсичності і строк дії препарату.

У свою чергу пасічники після такого попередження мають закрити свої вулики на період від 1 до 5 діб (в залежності від рівня токсичності інсектициду) для того, аби бджоли не отруїлися, оскільки навіть після обробки поле деякий час може бути небезпечним для бджіл, так як деякі інсектициди мають фумігаційну або контактну дію.


Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами потрібно проводити в ранкові (до 10) і вечерні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою повітря не нижче +10 градусів. Проводити обприскування наземним методом при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне), при цьому не порушувати зону санітарного розриву від населених пунктів, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні 500 м., при штанговому  300 м. Не можна забувати, що бакові суміші деяких пестицидів більш небезпечні для бджіл, ніж кожний препарат окремо. Перевищення встановленої норми витрати, збільшення концентрації робочого розчину може значно підвищити клас небезпечності препарату.
 

Таким чином, правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл. Дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що несе користь обом сторонам, пасічнику - мед, пилок та здорових бджіл, а сільгоспвиробнику – підвищення врожайності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь