Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

В УКРАЇНІ ДІЄ НОВИЙ САНІТАРНИЙ РЕГЛАМЕНТ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Дата: 17.02.2021 14:16
Кількість переглядів: 6185

Картинки по запросу "Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти"

Олександрівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує:

 

В Україні діє новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який визначає медичні вимоги безпеки щодо освітнього середовища у всіх типах шкіл.

Відповідний документ затверджений Міністерством охорони здоров'я. Вимоги цього Санітарного регламенту обов'язкові для врахування при влаштуванні і обладнанні приміщень закладів освіти.

Окрім того, регламент визначає норми з організації харчування та медичного обслуговування в школах.

Зокрема, вимоги стосуються:

-організації навчання з технічними засобами навчання;

-навчальних приміщень, зокрема, класів, кабінетів інформатики, фізкультурних залів та басейнів,

-приміщень допоміжного та підсобного призначення, санітарних вузлів тощо;

-встановлено норми повітряно-теплового режиму в школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій;

-визначено норми з організації харчування та медичного обслуговування в школах.

Окремо у відповідному додатку прописані правила санітарно-дезінфекційного режиму в закладах освіти у період карантину. Утім, конкретно про епідемію коронавірусу мова не йде, хоча запропоновані поради є універсальними. Щодо протиепідемічних заходів , вони викладені в постановах Головного Державного санітарного лікаря України:

Постанова №50

Про затвердження протиепідемічник заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та Постанова №55

Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

Санітарний регламент передбачає наступне:

-учні, які проживають на відстані понад 2 км від закладу освіти, забезпечуються транспортом для підвезення до школи;

-усі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів проходження профілактичних оглядів працівники до роботи не допускаються;

-оренду приміщень шкіл не під освітні потреби заборонено;

-встановлено вимоги до благоустрою території шкіл та осіб, які мають слідкувати за дотриманням норм та нести відповідальність за їх порушення;

-дозволено для використання у закладах освіти дротове або бездротове підключення до мережі Інтернет.         У разі, якщо використовується бездротове підключення, роутери Wi-Fi повинні розміщуватися на висоті не менше ніж 2 метри від підлоги і виключатись у позанавчальний час;

встановлено вимоги до комп’ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти. Діагональ моніторів персональних комп’ютерів повинна бути не менше ніж 15 дюймів. У разі використання ноутбуків їх екран може дорівнювати 14 дюймів, але пристрій повинен мати клавіатуру та мишку;

для профілактики порушень постави запропоновано не менше ніж 2 рази на рік пересаджувати учнів в інші ряди, що профілактуватиме як сколіози, так і порушення зору та слуху;

учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни;

-у закладах освіти повинні бути внутрішні санітарні вузли, адже кожна десята школа в Україні має зовнішній туалет, що несе ризики виникнення у дітей урологічних та сечостатевих хвороб.

-На території закладу освіти не допускається накопичення снігу та криги на пішохідних доріжках, заїздах, майданчиках.

натериторії закладу освіти не повинно бути бездомних тварин.

-Учні з патологією органу зору (корегованою та/або некорегованою) повинні сидіти за першими робочими столами учнів в першому ряду

-Навчальні приміщення для учнів 1 – 4 класів розміщуються окремо від навчальних приміщень учнів 5 – 11(12) класів.

-Вода, що постачається у заклади освіти, повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року N 400,

-навчання учнів 1 – 4 класів, повинно бути організовано у першу зміну

Серед іншого, у новому Санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Крім того, у Санітарному регламенті визначено Перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та ін.). Також встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

Також звертаємо увагу що затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1275-20#Text)

 

Додатково надаємо інформацію як батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках. Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровим/здоровою та обов'язково зняти верхній одяг).

Перше, на що варто звернути увагу, це на організацію інформаційного стенду на якому має бути:

меню-розклад на кожен день (склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у виконавчому органі місцевого самоврядування).

усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи;

примірне двотижневе меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;

Інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти;

Якщо у закладі освіти є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік.

Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої.

Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;
Повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день.

У їдальні зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).

У їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла вода.

Питний режим

Велике значення в організації харчування дітей має питний режим. Для його забезпечення:

мають бути обладнані питні фон­танчики, якщо для пиття використовують сиру воду, що відпові­дає ДСТУ 2874-82 "Вода питна";

У разі заборони використання сирої води для пиття застосовують кип'ячену.

Зовнішній вигляд працівників:

Завітавши у їдальню закладу освіти радимо батькам звернути увагу на зовнішній вигляд працівників:

- усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;

- на роботу до їдальні допускаються тільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК).

-У разі відсутності даного документу або відсутності у ОМК відповідного переліку необхідних обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов'язків.

Батьки у їдальні закладу освіти можуть:

- спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна;

- перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям;

- купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене;
- зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам.

Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.

Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування - батьки можуть створити комісію з організації харчування у закладах освіти, можуть брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створювати раду з харчування.

Батьки навіть можуть делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно пройти медичний огляд і отримати особову медичну книжку.

Після проведення контролю за організацією харчування учнів необхідно зафіксувати виявлені недоліки Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування учнів. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутись до організації. яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю.

Зовнішній контроль за організацією харчування учнів здійснюють:

-територіальні органи Держпродспоживслужби;
-органи виконавчої влади та місцевого самоврядування;
-органи управління освітою.

САНВИМОГИ.jpg

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь