A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ДЛЯ ІНФОРМАЦІЇ: СИСТЕМАТИЗОВАНО ПЕРЕЛІК СУПРОВІДНИХ ДОКУМЕНТІВ

Дата: 26.11.2020 08:29
Кількість переглядів: 2898

Фото без опису

Олександрівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує:

З метою інформаційного забезпечення суб’єктів господарювання спеціалістами Держпродспоживслужби  систематизовано перелік документів, котрими відповідно до чинного законодавства повинні супроводжуватись різні види об’єктів.

Документи, якими супроводжуються тварини та харчові продукти

Тварини на забій на забійне підприємство:

- ветеринарне свідоцтво Ф-1, ветеринарна довідка, де вказано дані про ідентифікацію, стан здоров’я тварини,

- паспорт ВРХ, відомість переміщення для свиней.

Подвірний забій :

- ветеринарне свідоцтво Ф-1 чи ветеринарна довідка

- паспорт ВРХ, відомості переміщень для свиней.

М’ясо від забою на забійних підприємствах в торгівлю, на переробні підприємства:

- товарно-транспортна накладна

- на м’ясі позначка придатності, яка ставиться уповноваженим лікарем забійного підприємства.

М’ясо від подвірного забою на ринок:

- довідка передзабійного огляду тварини

- позначка придатності, яку ставить ветеринарний лікар, що проводив післязабійний огляд

- обов’язкове проведення ветеринарно-санітарної експертизи в державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку з видачею експертного висновку.

Продаж молока на ринку:

На корів, від яких реалізують молоко на ринку, в державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи надають довідку видану  лікарнею ветмедицини про благополуччя господарства та території, дослідження корів на субклінічний мастит. Термін дії довідки 1 місяць.

Згідно із ст. 37 п.7 Закону України від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» документом, який повинен супроводжувати об’єкти санітарних заходів (харчові продукти, тварини, призначені для споживання людиною, а також допоміжні матеріали для переробки та матеріали, що контактують з харчовими продуктами) в обігу, є товарно-транспортна накладна.

До закладів торгівлі харчові продукти супроводжуються товарно-транспортною накладною та повинні мати відповідне маркування.

Риба

На кожну партію живої риби та інших гідробіотів, призначених для реалізації, видається ветеринарний документ (в межах адміністративного району ветеринарна довідка, в межах України - ветеринарне свідоцтво) та супроводжується до місць торгівлі товарно-транспортною накладною.

Рибна продукція промислового виробництва супроводжується товарно-транспортною накладною та має бути маркованою.

Яйця курячі харчові, які надходять в торгову мережу:

має бути маркованим кожне яйце або бути інформація нанесена на спожитковому пакуванні - на продукт, що розфасований у споживчу тару (такому разі кожне яйце може бути немаркованим); супроводжуються товарно-транспортною накладною.

Хліб та хлібобулочні вироби, крупи, макаронні вироби, борошно, крохмаль, цукор, кухонна сіль, кондитерські вироби, напої, чаї, кава, алкогольні напої та інші харчові продукти мають бути відповідно маркованими, безпечними та якісними. Супроводжуються до місць торгівлі товарно-транспортною накладною.

Нагадуємо, що реалізація харчових продуктів на підприємствах роздрібної торгівлі дозволяється тільки протягом термінів їх придатності до споживання, що визначені нормативними документами для певних видів продуктів.

    Згідно із ст.20 п.1 Закону України від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

Навіщо потрібно документально підтверджувати безпечність та якість продуктів харчування?

    Харчові продукти, як вітчизняного, так і іноземного виробництва, що реалізуються на території України, повинні бути безпечними для життя і здоров'я людей, відповідати вимогам українського законодавства з безпеки та окремим показникам якості харчових продуктів (п. 51 ст. 1, ч. 1 ст. 32 Закону України від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», далі – Закон № 771;    ч. 1 ст. 34 Закону від 01.12.05 р. № 3164-IV «Про технічні регламенти та процедури оцінки відповідності», далі – Закон № 3164).

     Продавець зобов'язаний надати покупцеві (ст. 6 Закону від 12.05.91 р. № 1023-XII «Про захист прав споживачів», далі – Закон № 1023) продукцію належної якості та інформацію про неї; якщо покупець зажадає – документ, що підтверджує якість продукції. Якими документами підтверджується безпечність та якість харчової продукції? Документами, що підтверджують відповідність харчових продуктів вимогам українського законодавства, є:

Сертифікат відповідності (ст. 1 Закону від 17.05.01 р. № 2406-III «Про підтвердження відповідності», далі – Закон № 2406).

    В обов'язковому порядку сертифікат відповідності видається на види вітчизняної харчової продукції, що підлягають обов'язковій сертифікації. Такими є (розд. 12 Переліку, затвердженого наказом Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.05 р. № 28, далі – Перелік № 28): вина виноградні, плодові, шампанські та ігристі, інші напої брожені міцністю від 8,5 % об.; горілка, горілка особлива, лікеро-горілчані та інші алкогольні напої; коньяки, коньячні напої; спирт етиловий ректифікований з меляси, спирт етиловий ректифікований (крім використання в медичних цілях і фармацевтичної проми-словості).

     Не є обов'язковою сертифікація харчових продуктів вітчизняного виробництва, що реалізуються на території України (за винятком харчової продукції, зазначеної в Переліку № 28) (ч. 2 ст. 32 Закону № 771).

Міжнародний сертифікат і свідоцтво про визнання відповідності.

Ці документи необхідно мати постачальнику на всю харчову продукцію, що ввозиться (імпортується) до України (п. 40 ст. 1, ч. 2 ст. 32 Закону № 771; ст. 1 Закону № 2406).

Декларація про відповідність (декларація виробника).

Цим документом виробник зобов'язаний супроводжувати свою продукцію, якщо так установлено технічним регламентом на відповідний вид харчової продукції (ст. 1, 13 Закону № 2406). Що таке технічний регламент? Це документ, який визначає характеристики харчових продуктів (це може бути закон України, нормативно-правовий акт КМУ, спільне або окреме рішення Європейської Комісії, Європейської Ради, Європейського Парламенту). Також цей документ може містити вимоги до термінології, позначень, упаковки, маркування або етикетування. У разі відсутності технічного регламенту, затвердженого законами України або актом КМУ, застосовується технічний регламент Європейського Союзу (далі – ЄС) (п. 84 ст. 1 Закону № 771, ст. 1 Закону № 2406).

Декларація про відповідність повинна містити такі відомості (ч. 2 ст. 32 Закону № 3164): визначення продукції (назва, номер партії, склад харчової продукції); сорт або категорію продукції; дату оформлення декларації, назву, адресу, статус і підпис виробника або його уповноваженого представника; назву, адресу та ідентифікаційний код у реєстрі призначеного органу з оцінки відповідності, який провів процедуру оцінки відповідності; назву та адресу об'єкта, де зберігається технічна документація з підтвердження відповідності.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь