ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ
Олександрівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує:
Пам’ятка для населення
Харчові отруєння: симптоми, лікування, профілактика
Що таке харчове отруєння й що з ним робити?
Практично кожна людина, хоч раз у своєму житті, відчувала на собі прояви харчового отруєння. Особливо часто таке негативне явище виникає в дітей. Тому важливо знати, що робити й чого боятися в разі неприємності. І, звичайно, – як уникнути отруєння в майбутньому.
Харчове отруєння (харчова токсикоінфекція, ХТІ або в закордонній термінології – харчова хвороба) виникає, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, обсіменені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків.
Проблема ускладнюється ще тим, що патогенні мікроорганізми, перебуваючи в продуктах харчування, продукують токсини. Ці речовини накопичуються в харчах та викликають симптоми отруєння, навіть коли їжа досить термічно оброблена й живих мікробних тіл у ній вже немає.
Хоча у багатьох продуктах є потенційно шкідливі організми, зазвичай вони гинуть під час приготування страви.
Але якщо ви не дотримуєтеся правил гігієни, неправильно зберігаєте продукти, навіть приготовлені страви можуть призвести до хвороби.
Які продукти становлять ризик харчового отруєння?
Таких продуктів дуже багато. Найбільш небезпечні ті, які повинні зберігатися в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках. Спекотної пори року, такі умови забезпечити вдається не завжди, особливо, коли компанія або сім’я виходить на пікнік на природу.
Небезпеку в плані харчового отруєння становлять: сире або недоварене м’ясо або птиця;
непастеризовані молочні продукти;
сирі молюски, риба, морепродукти;
немиті фрукти та овочі.
Симптоми харчового отруєння
З’явитися вони можуть як за кілька годин, так і через 2-5 днів після вживання неякісної їжі або напою. Тривалість безсимптомного (називати його інкубаційним не зовсім коректно) періоду визначається масивністю надходження токсинів в організм. Чим більше зараженої їжі з’їдено / випито, тим коротшим буде благополучний період.
Отруїтися токсинами із зараженої їжі може як одна людина, так і кілька. Зрозуміло, якщо вони вживали ті ж продукти. Дуже часто трапляються отруєння цілими родинами.
10 симптомів харчового отруєння
1. БІЛЬ У ЖИВОТІ ТА СПАЗМИ
Біль у животі відчувається в ділянці нижче ребер, але вище тазу.
При харчовому отруєнні шкідливі організми можуть виробляти токсини, які подразнюють стінки шлунка та кишківника.
Це може призвести до болючого запалення у шлунку й спричинити біль у черевній порожнині.
Люди з харчовим отруєнням можуть відчувати спазми, оскільки м’язи черевної порожнини скорочуються, щоб пришвидшити природні рухи кишківника.
Все задля того, щоб позбутися шкідливих організмів якнайшвидше.
Біль у черевній порожнині та спазми поширені та можуть траплятися через різні причини. Тому якщо ви відчуваєте лише ці симптоми, це може й не бути харчове отруєння
Також пам’ятайте, що не всі харчові отруєння спричинюють біль у животі і спазми.
2. ДІАРЕЯ
Діарею характеризує водянистий, незв’язний кал. Цей стан визначають як три і більше дефекації такого типу впродовж 24 годин.
Це типовий симптом харчового отруєння.
Трапляється, бо через запалення ваш кишківник менш ефективний у реабсорбації води та інших рідин, які він виділяє під час травлення.
Діарею можуть супроводжувати інші симптоми на кшталт відчуття, коли терміново треба в туалет, здуття живота чи спазми живота.
Через те, що ви втрачаєте при цьому більше рідини, ніж мали б, ви ризикуєте зневодненнями. Тому важливо пити, щоб цього не сталося.
Крім води, можете пити бульйони і супи, вони допоможуть боротися зі зневодненням та дасть трішки енергії, якщо в цьому стані вам важко їсти тверду їжу.
Щоб перевірити, чи ви не зневоднені, звертайте увагу на відтінок своєї сечі. Вона має бути світло жовтою. Якщо сеча темніша, це може бути ознакою зневоднення.
3. ГОЛОВНИЙ БІЛЬ
Дуже поширений при харчовому отруєнні. Головний біль може бути через багато причин: стрес, перепили алкоголю, зневоднення і навіть втома.
Через те, що харчове отруєння може спричинити втому та зневоднення, може боліти голова.
Ви особливо ризикуєте відчути головний біль під час рвоти та діареї, оскільки вони збільшують ризик зневоднення.
4. РВОТА
Поширений стан при харчовому отруєнні. М’язи черевної порожнини та діафрагма сильно скорочуються, змушуючи вас вирвати вміст шлунка.
Це захисний механізм, коли тіло намагається позбутися небезпечних організмів чи токсинів, які воно визначає як шкідливі.
Харчове отруєння часто спричинює швидкий приступ сильної рвоти. В деяких людей це швидко минає, тоді як інші продовжують періодично рвати.
Якщо рвота продовжується, слід попросити допомоги у лікаря чи провізора, щоб уникнути зневоднення.
5. ЗАГАЛЬНЕ ВІДЧУТТЯ НЕЗДУЖАННЯ
Люди з харчовим отруєнням часто переживають втрату апетиту та інші симптоми, які свідчать про нездужання. Наприклад, втому.
Це ваша імунна система реагує, бо бореться з інфекцією, яка вторглася у тіло.
Частина цієї відповіді: виділення тілом хімічних передавачів цитокінів. У цитокінів - багато різних функцій. Одна надзвичайно важлива: вони регулюють відповідь імунної системи на інфекцію.
Кажуть імунним клітинам, куди іти і що робити.
Цитокіни також надсилають сигнали у мозок і спричинюють ряд симптомів, які ми асоціюємо з нездужанням, включаючи втрату апетиту, втому та біль і ломоту в тілі.
Це ознака того, що тіло сконцентрувало свою увагу на боротьбі з інфекцією і відволіклося від інших процесів у тілі на кшталт травлення.
6. ЛИХОМАНКА
Лимоханка є поширеним станом багатьох хвороб, це частина нашого природного механізму боротьби з інфекцією.
Підвищення температури спричинюють пірогени. Їх вивільняє або імунна система, або бактеріями, які викликають інфекцію і потрапили у ваше тіло.
Пірогени можуть викликати лихоманку, надсилаючи повідомлення, яке обманює мозок. Мозок починає думати, що тіло холодніше, ніж є насправді. Тому тіло генерує більше тепла і втрачає менше тепла, підвищуючи температуру.
Таке підвищення температури підвищує активність білих кров’яних тілець, що допомагає вам боротися з інфекцією.
7. ОЗНОБ (морозить)
Озноб може статися, коли тіло тремтить, щоб підвищити температуру.
Ці тремтіння - результат того, що м’язи швидко скорочуються та розслабляються, генеруючи тепло.
Озноб часто іде поруч з лихоманкою, коли тіло обдурює мороз, змушуючи його підвищувати температуру.
Лихоманка може бути причиною різних хвороб, включаючи харчове отруєння, озноб - один з поширених симптомів.
8. СЛАБКІСТЬ І ВТОМА
Це також симптоми харчового отруєння. Ми їх відчуваємо, коли організм вивільняє цитокіни.
А через те, що ви їсте менше через втрату апетиту, можете відчувати втому.
Слабкість і втома є симптомами нездужання, які допомагають тіло відпочивати та пріоритизувати боротьбу з інфекцією.
Але вони також можуть бути ознаками інших хвороб. Якщо відчуваєте їх, краще прислухатись до свого тіла.
9. НУДОТА
Нудота - це неприємне відчуття, ніби ви хочете вирвати, хоча насправді можете цього не зробити.
Це поширеним симптом харчового отруєння, але це може бути причиною й інших станів. Наприклад, через мігрень чи переїдання.
Нудота через харчове отруєння наступає десь між 1 і 8 годинами після прийому їжі, яка містила шкідливі організми. Це сигнал попередження тілу, що воно проковтнуло потенційну шкоду. Нудота може посилитися, коли сповільнюється рух у кишківнику. Це відбувається тоді, коли тіло намагається обмежити токсини у шлунку.
10. БІЛЬ У М’ЯЗАХ
Ваші м’язи можуть боліти під час інфекції на кшталт харчового отруєння.
Це тому, що ваша імунна система активувалася, спричинюючи запалення.
Упродовж цього процесу тіло вивільнює гістамін - хімічну речовину, що допомагає розширити кровоносні судини.
Це дозволяє пропускати більше білих кров’яний тілець на боротьбу з інфекцією.
Гістамін допомагає підвищити потік крові до зараженої ділянки тіла і може зачіпати больові рецептори в інших частинах тіла.
Через це деякі частини тіла можуть стати більш чутливими до болю, який ви можете пов’язувати з хворобою.
Лікування харчових отруєнь
Більшість випадків харчового отруєння протікають легко й самі собою проходять через кілька днів. На цей період найважливіше – підтримати організм і компенсувати нестачу рідини, електролітів, які організм втрачає з частим рідким стільцем і блювотою.
Поки не пройде діарея, необхідно відмовитися від молочних продуктів і твердої, важкої їжі. З настанням поліпшення, можна поступово повертатися до звичного раціону. Починаючи з м’якої їжі: банани, тости білого хліба, крекери, легка каша.
Гострої, смаженої їжі й молочних продуктів уникайте ще кілька тижнів.
Важливо пити багато рідини, але це не має бути молоко або напої з кофеїном: просто чиста вода, натуральні соки.
Напої для фітнесу пити не можна: вони не забезпечують необхідний баланс електролітів і мінералів.
У разі важкої інтоксикації, необхідно зробити промивання шлунка й кишківника. У разі необхідності (нестримне блювання, часті рідкі випорожнення) – призначаються внутрішньовенні інфузії для усунення зневоднення. Такі заходи проводяться в стаціонарних умовах.
Чи є харчове отруєння серйозним захворюванням?
Так. Головний негативний чинник – зневоднення. Однак небезпеку, крім цього, становлять ще й самі бактерії.
Харчове отруєння, яке викликається бактеріями Listeria, може бути дуже небезпечним для ненароджених дітей вагітних жінок. Інфекція легко переноситься матір’ю, але може призвести до викидня, передчасних пологів, мертвонародження та аномалій розвитку у їх дітей. Люди з ослабленою імунною системою також схильні до ризику розвитку ускладнень лістеріозу.
Харчове отруєння, яке викликається бактеріями Escherichia coli (E. coli, кишкова паличка), може стати причиною гемолітичного уремічного синдрому (ГУС). ГУС може викликати ниркову недостатність, особливо в людей з ослабленою імунною системою.
Чи можна запобігти або уникнути харчового отруєння?
Кращий спосіб запобігти харчовим отруєнням – це завжди знати, що ви їсте. Кращий спосіб завжди знати, що ви їсте – це їсти вдома. В домашніх умовах ви можете краще контролювати зберігання й приготування їжі. Слід дотримуватися обережності під час перекусів в обідню перерву: спека призводить до швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів у продуктах і накопичення в них токсинів.
Чи можна запобігти або уникнути харчового отруєння?
Кращий спосіб запобігти харчовим отруєнням – це завжди знати, що ви їсте. Кращий спосіб завжди знати, що ви їсте – це їсти вдома. В домашніх умовах ви можете краще контролювати зберігання й приготування їжі. Слід дотримуватися обережності під час перекусів в обідню перерву: спека призводить до швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів у продуктах і накопичення в них токсинів.
Поради щодо запобігання харчових отруєнь:
На вечірках і фуршетах, відмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать. Також не давайте їх дітям.
- ретельно мийте фрукти й овочі;
- ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
- часто мийте руки й посуд;
- не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;
- якщо ножі використовувалися для оброблення сирої курки, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;
- готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° C;
- не використовуйте розфасовані продукти, термін придатності яких минув;
- викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;
- якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холод;
- не їжте гриби;
- не їжте м’які сири (особливо імпортні) при вагітності або в разі слабкого імунітету;
- будучи за кордоном, обдавайте всі фрукти й овочі окропом
І пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету. Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться.
Бережіть себе і своїх дітей!