Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ДО УВАГИ АГРАРІЇВ!!! НА ПОЛЯХ ОБЛАСТІ СТРІМКО ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ ПОПУЛЯЦІЯ МИШОПОДІБНИХ ГРИЗУНІВ

Дата: 10.11.2020 14:04
Кількість переглядів: 465

Фото без опису

На території нашої області спостерігається повсюдне зростання популяції мишоподібних гризунів, які розселяються за межі місць резервації, зокрема на сходи озимих зернових, посіви ріпаку та багаторічних трав. Саме в осінньо-зимовий період з року в рік постає проблема у вигляді великої кількості мишоподібних гризунів на посівах, що становлять загрозу майбутньому врожаю. Серед мишоподібних гризунів найбільш поширеними та шкідливими у посівах сільськогосподарських культур на території області є полівки: звичайна та гуртова(зеленоїдні види), лісові, хатні, курганчикові та  інші види мишей.
Погодні умови протягом жовтня-початку листопада посприяли збільшенню популяції мишей в посівах. Уже зараз на полях виявлені вогнища розвитку гризунів. Живлячись на посівах пшениці  полівки утворюють  «пролисини». В роки масового розмноження шкідників іноді виникає потреба в пересіві пошкоджених масивів. За добу вони можуть з’їсти таку кількість корму, що становить 25-40% їхньої маси, а молоді особини ще більше. Мишоподібні гризуни завдають значної шкоди не лише посівам сільськогосподарських культур, але є і переносниками багатьох хвороб небезпечних для людей та свійських тварин — лептоспірозу, псевдотуберкульозу, туляремії та ін. Тому боротьба з гризунами є невід’ємною частиною у боротьбі за збереження майбутнього врожаю.
Мишоподібні гризуни надзвичайно плодючі. Полівки розмножуються протягом усього теплого періоду, за наявності достатньої кількості корму та відсутності відлиг здатні розмножуватись і взимку під снігом. Враховуючи високу здатність до швидкого розмноження та міграції, існує висока ймовірність того, що в подальшому щільність мишоподібних гризунів та інтенсивність заселення озимих  культур зростатиме.
Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує,що з метою збереження посівів озимих культур та майбутнього урожаю, щоб уникнути завдання  шкоди посівам, для проведення ефективного та вчасного захисту потрібно систематично проводити обстеження, визначати видовий склад гризунів. Регулярні обстеження та вчасний захист дадуть змогу запобігти ускладненню фітосанітарного стану й посприяють успішній зимівлі озимих культур.
У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Знешкодження їх в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів, відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволени до використання в Україні», суворо дотримуючись техніки безпеки.
           

 

О.С. Міщенко, управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь