Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ЗАСТЕРІГАЄ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ БАШТАННИМИ!

Дата: 18.09.2020 14:46
Кількість переглядів: 1337

Фото без опису

Для того, щоб вберегтися від отруєння баштанними, потрібно дотримуватися декількох простих правил:

• Не купувати баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.

• У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Цим Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється парниковий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

• Звертайте увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.

• Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

• Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

• Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

• Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Вміст нітратів можна перевірити в домашніх умовах.

Опустіть кавун у воду (цілий) – безпечний плід повинен триматися на воді, а при високій кількості нітратів він опуститься на дно.

Якщо кавун надрізали вже на ринку – розріжте його далі по часточках і подивіться на зрізи. У безпечному для вживання кавуні вони не можуть бути рівними, до того ж будуть видні крупинки в самій м'якоті, а ось зріз нітратної ягоди буде ідеально гладким.

Ось ще один варіант – відрізати трохи м'якоті та покласти в склянку з чистою водою. Якщо вона стала рожевою – кавун вживати небезпечно.

Можна також уважно оглянути м'якуш кавуна, який розрізали навпіл, наявність білих або жовтих прожилок – ознака того, що ягоди вирощували із застосуванням небезпечних засобів!

Шановні споживачі бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь