A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Олександрівська селищна рада
Донецька область, Олександрівський район

ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 08.09.2020 15:16
Кількість переглядів: 512

Обережно! Фальсифікована рибна продукція

Олександрівське  районне управління  ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області, повідомляє про виявлення  фальсифікації рибної продукції. За результатами розслідування 2-х випадків захворювання на ботулізм з 3-ма постраждалими (хворі зареєстровані у Харківській та Луганській областях), які пов’язані з вживанням риби в’яленої (лящ) у серпні поточного року встановлено, що, відповідно до представлених документів, постачальником рибної продукції до місцевих операторів ринку є ФОП Шипко Ярослав В’ячеславович, який зареєстрований у м.Києві. У наданих документах зазначено, що пункт навантаження продукції вул..Промислова, 18, с. Луб’янка, Бородянський район, Київська область, але фактично у даному селі така адреса відсутня. Водночас, ФОП Шипко Я.В., займаючись транспортуванням риби, надавав декларації виробника ФОП Цирковнюка А.О. При розслідуванні з’ясовано, що Цирковнюк А.О ніколи не співпрацював з ФОП Шипко Я.В., та протягом червня-липня поточного року не виробляв ляща в’яленого, це вказує на можливу підробку документів щодо походження рибної продукції .

ЗВЕРТАЙТЕ УВАГУ НА ТЕ ЩО КУПУЄТЕ !!!

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

      Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Профілактика ботулізму Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м'ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Симптоми ботулізму

      Перші симптоми захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно підзіше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь