ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ПОВІДОМЛЯЄ
Обережно! Фальсифікована рибна продукція
Олександрівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області, повідомляє про виявлення фальсифікації рибної продукції. За результатами розслідування 2-х випадків захворювання на ботулізм з 3-ма постраждалими (хворі зареєстровані у Харківській та Луганській областях), які пов’язані з вживанням риби в’яленої (лящ) у серпні поточного року встановлено, що, відповідно до представлених документів, постачальником рибної продукції до місцевих операторів ринку є ФОП Шипко Ярослав В’ячеславович, який зареєстрований у м.Києві. У наданих документах зазначено, що пункт навантаження продукції вул..Промислова, 18, с. Луб’янка, Бородянський район, Київська область, але фактично у даному селі така адреса відсутня. Водночас, ФОП Шипко Я.В., займаючись транспортуванням риби, надавав декларації виробника ФОП Цирковнюка А.О. При розслідуванні з’ясовано, що Цирковнюк А.О ніколи не співпрацював з ФОП Шипко Я.В., та протягом червня-липня поточного року не виробляв ляща в’яленого, це вказує на можливу підробку документів щодо походження рибної продукції .
ЗВЕРТАЙТЕ УВАГУ НА ТЕ ЩО КУПУЄТЕ !!!
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Профілактика ботулізму Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
- м'ясних та грибних консерв,
- консервів домашнього виробництва,
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно підзіше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
- сильно виражена сухість у роті,
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
- запаморочення,
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.