Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 08.09.2020 15:16
Кількість переглядів: 835

Фото без опису

Обережно! Фальсифікована рибна продукція

Олександрівське  районне управління  ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області, повідомляє про виявлення  фальсифікації рибної продукції. За результатами розслідування 2-х випадків захворювання на ботулізм з 3-ма постраждалими (хворі зареєстровані у Харківській та Луганській областях), які пов’язані з вживанням риби в’яленої (лящ) у серпні поточного року встановлено, що, відповідно до представлених документів, постачальником рибної продукції до місцевих операторів ринку є ФОП Шипко Ярослав В’ячеславович, який зареєстрований у м.Києві. У наданих документах зазначено, що пункт навантаження продукції вул..Промислова, 18, с. Луб’янка, Бородянський район, Київська область, але фактично у даному селі така адреса відсутня. Водночас, ФОП Шипко Я.В., займаючись транспортуванням риби, надавав декларації виробника ФОП Цирковнюка А.О. При розслідуванні з’ясовано, що Цирковнюк А.О ніколи не співпрацював з ФОП Шипко Я.В., та протягом червня-липня поточного року не виробляв ляща в’яленого, це вказує на можливу підробку документів щодо походження рибної продукції .

ЗВЕРТАЙТЕ УВАГУ НА ТЕ ЩО КУПУЄТЕ !!!

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

      Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Профілактика ботулізму Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м'ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Симптоми ботулізму

      Перші симптоми захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно підзіше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь