A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

БОРОТЬБА З АМБРОЗІЄЮ – СПРАВА КОЖНОГО!

Дата: 10.08.2020 09:19
Кількість переглядів: 362

Фото без опису

Інформує Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області.

На часі пора цвітіння одного з найнебезпечніших карантинних бур’янів амброзії полинолистої, який на території Донецької області набуває загрозливого, некерованого стану. За статистикою кожен 3-5 житель схильний до алергічних захворювань, або вже страждає на них. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів. Це однорічна рослина родини складноцвітих. Найактивніший період прояву алергії припадає саме на період цвітіння цієї рослини. Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен (пилок), які переносяться вітром на великі відстані, викликаючи у чутливих людей захворювання на алергійний поліноз як у дорослих, так і у дітей: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. У пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку вони потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити.

Щоб запобігти розповсюдженню амброзії, боротьбу з нею слід розпочинати щорічно до цвітіння та утворення насіння методом виривання з корінням, регулярного покосу або засіванням сумішшю газонних трав, не допускати засмічення ґрунту та сільгосппродукції. Боротьба з бур’янами, у тому числі амброзією полинолистою, згідно з чинним законодавством – обов’язок кожного громадянина, підприємця та посадової особи. Згідно Закону України «Про карантин рослин» проведення заходів по знищенню карантинних організмів на земляних ділянках проводяться силами та за рахунок землевласників та землекористувачів або орендарів земельних ділянок.

Доречно нагадати мешканцям приватних секторів, власникам дачних та земельних ділянок про особисту адміністративну відповідальність за порушення фітосанітарного законодавства, що статтею 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладання штрафу на громадян від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 8 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області закликає всіх небайдужих до свого здоров’я і здоров’я оточуючих та екологічного стану нашої області до плідної співпраці по знищенню амброзії на засмічених ділянках. Також звертаємось з проханням до керівників підприємств, організацій всіх форм власності, землекористувачів та населення проводити всі необхідні заходи по захисту та оздоровленню екологічного стану нашої області. Ми впевнені, що лише спільними зусиллями зможемо призупинити розповсюдження злісного карантинного бур’яну – амброзії полинолистої.

Не можна стояти осторонь. Боротьба з амброзією – справа кожного. Давайте всі разом знищувати амброзію з червня по жовтень! Адже виривання, скошування, виполювання амброзії збереже і фізичне здоров’я людей, і чистоту довкілля.

Боротьба з амброзією полинолистою потребує спільних зусиль органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, самоорганізації населення, суб’єктів господарювання, громадськості селища.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь