A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ОБЕРЕЖНО, КЛІЩІ!!!

Дата: 17.07.2020 09:57
Кількість переглядів: 343

Фото без опису

Кліщовий енцефаліт і його профілактика – це найважливіші теми в весняний і літній періоди для любителів активного відпочинку на природі.

Кліщовий вірусний енцефаліт – дуже серйозне вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему, і може призводити до інвалідності та смерті. Його інкубаційний (прихований) період триває найчастіше 10-14 днів. В окремих випадках ознаки почнуть проявлятися через пару місяців. Хвороба починається гостро, супроводжується ознобом, сильним головним болем, різким підйомом температури до 38-39 градусів, нудотою, блювотою. Турбують м'язові болі, які найбільш часто локалізуються в області шиї і плечей, грудного і поперекового відділу спини, кінцівок.

Піроплазмоз тварин – не менше небезпечна хвороба. Якщо вчасно не ввести вакцину і не почати лікування, тварина протягом декількох днів загине від анемії (нестачі кисню в крові). Але і після перенесеного піроплазмозу у тварин часто розвиваються хвороби печінки. Основними ознаками, що тварину вкусив заражений кліщ, є апатія вихованця, блювота, рідкий стул з кров'ю. Треба терміново звертатися до ветеринара.

Найпростіший спосіб захиститися від кліщів – максимально прикривати одягом відкриті ділянки тіла. Вирушаючи на природу, також доцільно придбати спеціальні репеленти, якими додатково обробити одяг. Домашніх тварин потрібно також обробити спеціальними засобами. Додатково потрібно придбати нашийник від бліх і кліщів.

Якщо кліщ все-таки потрапив на тіло людини або тварини і немає можливості швидко дістатися до травмпункту, потрібно знімати його самостійно. Робити це слід дуже обережно, щоб не обірвати хоботок кліща. Пінцетом або обгорнутими чистою марлею пальцями потрібно захопити видиму на поверхні частина кліща і, тримаючи строго перпендикулярно поверхні укусу, повернути тіло кліща навколо осі.

Місце укусу одразу ж продезінфікувати будь-яким придатним для цих цілей засобом (70% спирт, 5% йод, одеколон). Після вилучення кліща необхідно ретельно вимити руки з милом. Якщо в тілі залишилася чорна точка (головка або хоботок членистоногого), це місце обробити 5% йодом. Знятого кліща потрібно доставити на дослідження в мікробіологічну лабораторію.

Олександрівське районне  управління Держпродспоживслужби закликає мешканців бути дуже обережними під час відвідування садових ділянок, лісопаркових зон і лісових масивів!

Бажаємо вам здоров’я!

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь