A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

УВАГА: САМЕ ЧАС РОЗПОЧИНАТИ БОРОТЬБУ З АМБРОЗІЄЮ ПОЛИНОЛИСТОЮ

Дата: 16.06.2020 17:07
Кількість переглядів: 1035

Фото без опису

З встановленням теплої погоди починається активний ріст рослинності,
а найперше - бур’янів, в тому числі амброзії. На території Донецької області поширення такого карантинного організму,  як амброзія полинолиста набуває загрозливого, некерованого стану. 

Амброзія полинолиста (Ambrosia)  – це однорічний карантинний бур’ян, який є надзвичайно небезпечним для людини та довкілля. За зовнішнім виглядом амброзія схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва “полинолиста”). Міцною кореневою системою проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. За сильного засмічення, повністю витісняє інші рослини та відчутно (на 50—70%), або й зовсім знищує врожай польових культур. Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, луки, пасовища. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків.

Пилок цього бур'яну вважається найбільш агресивним алергеном. Симптоми, які може викликати амброзія - задуха, ускладнене дихання, довготривалі напади кашлю, нежить, свербіж слизових оболонок носа, очей, горла, сльозливість, висипання на шкірі та інші симптоми алергії. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну. З кожним роком амброзія мутує, з'являються нові, більш витриваліші види, що збільшує ризик виникнення алергічних реакцій навіть у досі здорових людей, які жодного разу не мали справу з алергією та полінозом.
Тому дуже важливим та першочерговим завданням є позбавлення території від цієї небезпечної рослини! Згідно Закону України «Про карантин рослин» проведення заходів по знищенню карантинних організмів на земляних ділянках проводяться силами та за рахунок землевласників та землекористувачів або орендарів земельних ділянок. Всі заходи мають бути спрямовані на недопущення утворення насіння та пилку. Найефективнішим комплексним засобом боротьби з бур’яном є об’єднання зусиль та знешкодження цієї небезпечної алергенної рослини із застосуванням агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби. У сільському господарстві цю проблему вирішують за допомогою гербіцидів. У зв’язку з цим нагадуємо, що всі обробітки посівів мають проводитися з дотриманням регламентів застосування пестицидів та агрохімікатів. Нехтування правилами завдає значної шкоди як людям, так і природі. На присадибних ділянках з бур’янами борються механічно за допомогою сапи або вириваючи рослини вручну.

Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області закликає всіх небайдужих до свого здоров’я і здоров’я оточуючих та екологічного стану нашої області до плідної співпраці по знищенню амброзії на засмічених ділянках. Також звертаємось з проханням до керівників підприємств, організацій всіх форм власності, землекористувачів та населення проводити всі необхідні заходи по захисту та оздоровленню екологічного стану нашої області.  Боротьба з амброзією – справа кожного. Давайте всі разом знищувати амброзію з червня по жовтень! Адже виривання, скошування, виполювання амброзії збереже і фізичне здоров’я людей, і чистоту довкілля. Ігнорування  проблеми амброзії  може призвести  до  створення  серйозних  загроз  здоров’ю населення  та  ускладнення ведення сільського  господарства. Не залишайтеся осторонь цієї проблеми, адже навіть якщо зараз у вас немає алергії на пилок амброзії, згодом вона може з’явитися.

Управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь