A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ВІДДІЛ «ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ» КРАМАТОРСЬКОГО МЦ З НАДАННЯ БВПД НАДАЄ КОРИСНІ ЮРИДИЧНІ ПОРАДИ

Дата: 15.04.2020 13:49
Кількість переглядів: 466

Як учасникам АТО отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни ?

Залежно від причини інвалідності, особи з інвалідністю з числа військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ та інших осіб, при настанні інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи пов'язаних з перебуванням на фронті, а також інші особи, зазначені у статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" , можуть бути віднесені до осіб з інвалідністю внаслідок війни.

            Крім того, 7 квітня 2015 року було внесено зміни до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", відповідно до яких надається право на встановлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни безпосереднім учасникам АТО із числа військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення.

           Визначення причинного зв'язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) із проходженням військової служби або виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) проводиться військово-лікарськими комісіями відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 No 402.

           Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни видається органами соціального захисту населення на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності (п.7, 10 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 No 302).

         Отже, для того, щоб військовослужбовцю-учаснику АТО, який отримав поранення, контузію, каліцтво,захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби присвоїти статус "Особа з інвалідністю внаслідок війни " необхідно здійснити низку дій, а саме:

  •           Після отримання поранення, контузії, травми, захворювання здійснити лікування у військовому госпіталі або іншому закладі охорони здоров'я. Після завершення лікування мають надати виписний епікриз та скерування на військово-лікарську комісію (ВЛК).
  •            Пройти військово-лікарську комісію, яка встановить причинний зв'язок поранення, контузії, травми, захворювання з виконанням обов'язків військової служби.
  •           Пройти медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), яка в разі наявності для цього підстав встановить інвалідність. За результатами МСЕК видається довідка про групу та причину інвалідності.
  •          Звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації з відповідними документами для встановлення статусу "Особа з інвалідністю" та видачі відповідного посвідчення.

З повагою,

Відділ «Олександрівське бюро правової допомоги» Краматорського МЦ з надання БВПД. Селище Олександрівка, вул.Самарська ,5., Олександрівський район, Донецька область

Телефон для звернень: +38066 749 54 31 ;  (06269) 2-10-02

??телефон гарячої лінії 0 800 213 103

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь