A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 02.03.2020 14:32
Кількість переглядів: 674

Фото без опису

Батькам дитини

       "Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках. Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровим/здоровою та обов'язково зняти верхній одяг).

          Перше, на що варто звернути увагу, це на організацію інформаційного стенду на якому має бути:

меню-розклад на кожен день (склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у виконавчому органі місцевого самоврядування).

усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи;

примірне двотижневе меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;

        Інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти;

        Якщо у закладі освіти є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік.

         Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої.

         Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;
        Повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день.

        У їдальні зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).

       У їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла вода.

Питний режим

Велике значення в організації харчування дітей має питний режим. Для його забезпечення:

мають бути обладнані питні фон­танчики, якщо для пиття використовують сиру воду, що відпові­дає ДСТУ 2874-82 "Вода питна";

        У разі заборони використання сирої води для пиття застосовують кип'ячену.

Зовнішній вигляд працівників:

      Завітавши у їдальню закладу освіти радимо батькам звернути увагу на зовнішній вигляд працівників:

- усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;

- на роботу до їдальні допускаються тільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК).

-У разі відсутності даного документу або відсутності у ОМК відповідного переліку необхідних обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов'язків.

Батьки у їдальні закладу освіти можуть:

- спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна;

- перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям;

- купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене;
- зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам.

Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.

       Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування - батьки можуть створити комісію з організації харчування у закладах освіти, можуть брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створювати раду з харчування.

      Батьки навіть можуть делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно пройти медичний огляд і отримати особову медичну книжку.

Після проведення контролю за організацією харчування учнів необхідно зафіксувати виявлені недоліки Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування учнів. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутись до організації. яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю.

Зовнішній контроль за організацією харчування учнів здійснюють:

-територіальні органи Держпродспоживслужби;
-органи виконавчої влади та місцевого самоврядування;
-органи управління освітою.

Організація харчування у ДНЗ

Організацію харчування у ДНЗ здійснюють відповідно до спільного Наказу МОЗ та МОН від 17.04.2006 №298/227 "Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах".

          Відповідальний за виконання та дотримання норм харчування у садочках керівник закладу та засновник закладу.

У дитячому садочку обов’язок та контроль дотримання затверджених норм харчування покладено на медичну сестру

Режим харчування затверджується керівником закладу та залежить від режиму роботи. Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час, 4-5 разів на добу з інтервалами у 3-4 години.
Завезення продуктів харчування і продовольчої сировини повинні залежати від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад, при цьому частота завезення повинна становити 2-3 рази на тиждень (м'ясні страви готуються - 4 рази, сирні та рибні - 2-3 рази на тиждень);

Консерви м'ясні, рибні та овочеві можуть використовуватися як виняток у разі відсутності м'яса, риби, свіжих овочів, але тільки після їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні консерви без додавання олії, томату, оцту.

Ураховуючи можливі перебої у постачанні продуктів харчування, у дошкільному навчальному закладі повинен бути двотижневий запас рибних, м'ясних консервів, молочних продуктів тривалого терміну зберігання, фруктів. Запас овочів у дошкільному навчальному закладі повинен бути не більше ніж на 20 діб; круп, бобових - 30 діб.

Меню – розклад у ДНЗ : складається щоденно та окремо для двох вікових груп - дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років відповідно до затверджених норм харчування

Видача готових страв дозволяється тільки після зняття проби медпрацівником (лікар, медсестра, дієтсестра), у разі його відсутності-іншою особою".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь