A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ДОБРОВІЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ – ДІЄВИЙ МЕХАНІЗМ ЩОДО НАБУТТЯ СТРАХОВОГО СТАЖУ!

Дата: 06.02.2020 16:58
Кількість переглядів: 453

Фото без опису

Діючим законодавством визначено, що Пенсійний фонд України веде реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб), дані якого використовуються для забезпечення соціальних прав громадян у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, які передбачені Конституцією України.

Як відомо, пенсія українців залежить від трьох показників: нарахованої заробітної плати, стажу і показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується під час обчислення пенсії.

Для того, щоб отримати мінімальний розмір пенсії на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, чоловікам необхідно мати 35 років страхового стажу, а жінкам – 30 років.

       Варто нагадати, що відповідно до Закону України від 03.10.2017                              № 2148-VIII  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” з 1 січня 2018  встановлено нові правила виходу на пенсію. Пенсія у 60 років призначається у 2020 році за наявності страхового стажу 27 років. Кожні 12 місяців вимога до страхового стажу збільшується на 1 рік, і в 2028-му, аби отримати пенсію за віком, необхідно мати вже 35 років стажу.

       Дуже часто трапляються випадки, коли людина саме перед настанням пенсійного віку виявляє недостатність стажу для набуття права на призначення пенсії, найчастіше через роботу за кордоном або неофіційне працевлаштування.

      У такому випадку у нагоді стане можливість здійснити добровільну сплату єдиного внеску, що передбачено частиною першою статті 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464).

      Платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є:

- члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню;

- особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, та не є фізичними особами-підприємцями, або особами, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, або членами фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, - на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

       Особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, подає до територіального органу Державної податкової служби України за місцем проживання заяву встановленої форми та інші необхідні документи, після чого у строк не пізніше, ніж 30 календарних днів з дня її отримання, укладається Договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (за відсутності підстав для відмови), у якому зазначаються умови його дії та розірвання.

        Крім того, за бажанням особи сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), договором може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску. Важливим моментом є те, що у такому випадку сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

        Таким чином, станом на січень 2020 місячна сума добровільного внеску складає 1039,06 грн., а у випадку здійснення одноразової сплати мінімальний розмір зобов’язання за місяць становить 2078,12 грн. (1039,06 грн. * 2).

       Термін дії договору - не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

       Обов’язковим є подання громадянами «Звіту про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті, та суми доплати до органів доходів і зборів» згідно із затвердженою формою протягом 30 календарних днів після закінчення строків дії договору.

       Звертаємо увагу на те, що особам, які не виконали умов Договору та виявили бажання знову брати участь у добровільному страхуванні, у подальшому в укладенні Договору буде відмовлено.

       Шановні громадяни! Будьте пильні до власного майбутнього! Грамотно використовуйте надані державою механізми набуття страхового стажу!

 

 

Начальник відділу адміністрування, супроводження

інформаційних систем, електронних реєстрів

та захисту інформації Добропільського об’єднаного

управління ПФУ Донецької області                                          О. ВОЛОШИНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь