A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

АКТИВНІСТЬ МЕШКАНЦІВ ТА ГОТОВНІСТЬ ДО ЗМІН: В ГРОМАДІ ПІДВЕЛИ ПІДСУМКИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТІВ ГРОМАДСЬКОГО БЮДЖЕТУ

Дата: 28.11.2019 16:03
Кількість переглядів: 1027

Фото без опису

Куди витратити 400 тисяч гривень бюджетних коштів та 200 тисяч залучених  в цьому році вирішували мешканці громади. Жителі сіл та селища, які брали участь у конкурсі проектів громадського бюджету, покращили умови життя навколо себе та згуртували односельців навколо спільної мети. Чи досягли бажаного результату шляхом впровадження громадського бюджету, говорили з учасниками під час підведення підсумків реалізації проектів. Для аналізу реалізації проектів соціального спрямування в залі зібралися спеціалісти структурних підрозділів селищної ради, в.о. старост, депутати та безпосередньо 15 переможців конкурсу проектів.

Фото без опису

"Бюджет участі - один із найважливіших проектів взаємодії влади та громади, - говорить селищний голова Людмила Борисевич. – Ми вперше ввели дану практику на території району і навіть не сподівалися, що активність наших мешканців буде настільки високою. Наступного року ми будемо продовжувати цей проект, плануємо  проводити заходи для активізації мешканців громади, спільно вирішувати проблеми, які бачать люди».

Важливою складовою реалізації проектів бюджету участі було залучення мешканців до цього процесу, який продемонстрували переможці. Так, дитячий майданчик «Мрія» Валентини Трет’якової у Беззаботівському старостинському окрузі об’єднав великих та малих мешканців сіл. Тільки завдяки співпраці та згуртованості на місці чагарника з’явилася зона для дитячого дозвілля. Жителі долучилися до кожного етапу реалізації проекту, а на завершення разом з в.о. старости Світланою Камак та закладом культури провели велике свято відкриття майданчика. За найбільшу активність мешканці отримали бонус – селищний голова передала старостинському округу нову альтанку, яку встановлять біля майданчика.

Фото без опису

Дар’ї Чорномор у селі Софіївка вдалося активізувати навколо встановлення інформаційної зупинки жінок, чоловіків та дітей. Разом обирали місце розташування зупинки шкільного автобусу, разом проводили підготовчі роботи та проводили монтаж.

Фото без опису

Майданчик з вуличними тренажерами у селі Високопілля з’явився завдяки активній громадській позиції мешканця Андрія Мельничака та в.о. старости Ірині Ляшенко. Їм вдалося знайти підтримку проекту із встановлення тренажерів та об’єднати таким чином мешканців села. «Проект не закінчився на встановленні тренажерів, - говорить Андрій Мельничак. – Вже навесні ми плануємо провести роботи з благоустрою території, адже тут у нас виходь багатофункціональна зона відпочинку – поряд знаходиться дитячий майданчик і волейбольне поле».

Фото без опису

Мешканці Новоолександрівського старостинського округу на чолі з в.о. старости Тетяною Пшиченко продемонстрували високу активність у реалізації проектів бюджету участі. Тут було два переможця: встановлення дитячого майданчика та автобусної зупинки. Автори проекту Сергій Рибалко та Тетяна Пукас пройшли конкурсний відбір та усім селом втілювали мрію у життя. «Люди побачили, що навіть у відділеному селі, де за часів існування сільської ради нічого не робилося, за підтримки місцевого самоврядування можливо робити зміни власними руками», - говорить Тетяна Пукас.  

Фото без опису

У селі некременне реалізували також два проекти – встановили та облаштували майданчик з вуличними тренажерами та придбали для села міні-кінотеатр. В.о. старости Світлана Столєтнікова та місцевий активіст Олександр Бондаренко організували навколо реалізації проектів мешканців різного віку. Особливо долучилися чоловіки – самовтійно готували майданчик, розчищали територію, встановлювали закуплені тренажери, власними руками виготовили турніки з боксерською грушею та лавку.

Фото без опису

Складнощі з активізацією населення виявились під час  реалізації деяких проектів. Більш пасивні були жителі Петрівськог Другого старостинського округу та смт Олександрівка. Завдяки активній позиції в.о. старости Ігорю Гойко у Петрівці Другій встановлено дитячий майданчик та освітлено мост у с. Микільському – встановлено дві опори та ліхтаря, що живляться енергією сонця. Варто сказати, що це  перші ліхтарі на сонячних батареях, встановлені у Олександрівській громаді.

Фото без опису

Також за кошти громадського бюджету були закуплені ноутбуки для початкових класів Олександрівської школи. Вчителька молодших класів  Наталія Алєксєєва захистила проект перед конкурсною комісією, але реалізувати його вдалося частково: батьківським комітетом планувалося облаштування комп’ютерного класу для дітлахів. Але через те, що в корпусі школи розпочато ремонтні роботи та дітей переведено до іншого корпусу, батьки не мали змоги долучитися до реалізації проекту.

Фото без опису

Кожен переможець конкурсу проектів презентував хід та результат його реалізації: демонстрували фото та відео, ділилися досвідом у вирішенні проблем.

За словами активістів населених пунктів Громадський бюджет – це дуже цікава та дієва практика, яка не тільки дає змогу зробити те, що хочуть саме мешканці, а й виховує бережливе ставлення, згуртовує громаду, сприяє виникненню нових ідей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь