A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНІ ЛІКИ» ТА ПРОЕКТ БЮДЖЕТУ ГРОМАДИ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

Дата: 21.11.2019 18:43
Кількість переглядів: 791

14 засідання виконавчого комітету Олександрівської селищної ради провела  селищний голова Людмила Борисевич 20 листопада у залі школи мистецтв. Члени виконкому розглянули низку важливих питань, що стосуються життєдіяльності громади. Зокрема, проект бюджету Олександрівської селищної об’єднаної територіальної громади на 2020 рік.

Начальник фінансового управління Світлана Шаповалова зробила оцінку надходжень до селищного бюджету за 2019 рік та прогноз доходів на 2020 рік. Прогнозований обсяг доходів бюджету об’єднаної територіальної громади з урахуванням міжбюджетних трансфертів становить 96 мільйонів гривень. Видаткову частину бюджету громади сформовано з урахуванням діючої мережі установ та закладів комунальної власності.

Найбільшою статтею видатків бюджету громади залишається освіта – 64 мільйони 42 тисячі гривень. Зменшення видатків та покращення рівня освітніх послуг в громаді можливе лише за умови оптимізації мережі закладів освіти, зокрема, створення трьох опорних закладів з І-ІІІ ст.. навчання

Підставою для створення мережі опорних шкіл стали невтішні цифри – у більшості шкіл громади наповненість класів менше 15 учнів, а частіше взагалі 3-5 дітей у класі. За даними відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту в закладах громади навчається 1148 учнів, з них 461 – в опорному закладі «Олександрівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів», інші 687 – в 10 сільських школах.  Ще однією проблемою у школах є відсутність спеціалістів – один учитель читає більше трьох предметів, що нівелює шанси школярів на отримання якісної освіти

«Школа існує заради дитини, а не навпаки – дитина існує задля того, щоб стояла будівля школи чи оплачувалися години вчителя. Школа потрібна для того, аби наші діти отримували якісну освіту, яка стане для них квитком у майбутнє. І тому, наша мета – створити таку мережу закладів, щоб ми могли підвезти до якісної, добре обладнаної школи, у якій є кваліфіковані вчителі, кожного школяра нашої громади», – зазначила селищний голова Людмила Борисевич.

Також, члени виконкому заслухали розподіл бюджетних коштів на сфери соціального захисту та соціальне забезпечення, культуру і мистецтво, фізкультуру та спорт, ЖКГ, охорону природних ресурсів.

Наступними доповідачами було розглянуто питання про пільгове утримання дітей в закладах дошкільної освіти та навчально-виховних комплексах селищної ради; про взяття на квартирний облік дитини, позбавленої батьківського піклування тощо.

В ході засідання було розглянуте питання «Про хід реалізації Урядової програми «Доступні ліки» на території Олександрівської об’єднаної територіальної громади у 2019 році». Ця програма передбачає безкоштовний або з частковою доплатою відпуск лікарських засобів під час амбулаторного лікування хворих із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу, бронхіальною астмою за рецептами лікарів через аптечні заклади з подальшим відшкодуванням вартості за рахунок коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

З початку роботи по реалізації даної програми на території Олександрівської громади бажання працювати за даною програмою виявила лише одна аптека – «Добрі ліки». Але в цьому році мешканці громади не можуть скористатися «доступними ліками» через те, що аптечний пункт «Добрі ліки» не виконує взяте на себе зобов’язання та через відсутність необхідного програмного забезпечення не відпускає препарати за рецептами. Тобто, щоб пенсіонеру отримати гарантований державою безкоштовний лікарський засіб, йому необхідно їхати до аптеки Добропілля чи Краматорська. Із 36 тисяч виписаних рецептів за період з весни 2019 року освоєно, на жаль, лише 150. Пацієнти мають змогу отримувати рецепти в повному обсязі у сімейного лікаря Олександрівського центру первинної медико-санітарної допомоги, але не можуть реалізувати своє право скористатися програмою «Доступні ліки» на території громади.

Олександрівська селищна рада та адміністрація КП «Олександрівський РЦПМСД» неодноразово зверталася до Національної служби здоров’я України та керівництва ТОВ «Добрі ліки» щодо негайного підключення електронного рецепту в аптечній мережі для відпуску лікарських засобів. У відповідь на звернення отримували лише обіцянки, які до цих пір ніхто не виконав.

Голова селищної ради Людмила Борисевич вкрай занепокоєна тим, аби мешканці громади мали право користуватися програмою безкоштовно, не виїжджаючи за декілька кілометрів до інших аптек, або переплачували за вкрай важливі для здоров’я ліки. «Ми будемо відстоювати права людей нашої громади, і якщо існує така програма – будьте ласкаві – виконуйте її, незалежно від місця розташування – чи це велике місто, чи це селище або село. Досить тягнути з наших людей останні кошти. Є така програма – потрібно її виконувати. Чому мешканці міста мають вільний доступ до послуг, а жителі невеликих сіл є заручниками ситуації». Керівництво аптечної мережі «Добрі ліки» проігнорувало запрошення на виконком, і тільки у  телефонному режимі зобов’язалося, що до 10 грудня у аптеці в смт Олександрівка буде встановлено програмне забезпечення, яке дасть змогу в повному обсязі використовувати програму  «Доступні ліки».

Важливу увагу члени виконавчого комітету приділили питанню забезпечення безперебійного руху транспорту на автошляхах в зимовий період 2019-2020 років в умовах сильних снігопадів, снігових заметів, ожеледі і налипання  снігу на території Олександрівської об’єднаної територіальної громади.

З метою попередження або ліквідації надзвичайної ситуації, було прийнято рішення створити штаб з координації робіт прибирання снігу, до якого увійдуть підприємства, організації, установи та землекористувачі. На договірній основі, за кожним з них буде закріплено автошляхи, які вони будуть розчищати у разі снігопаду. Першочергово забезпечується очищення під’їзних шляхів до лікарень, станції швидкої медичної допомоги, загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, магазинів.

Таку форму організації роботи для розчищення території селищної ради успішно практикували і минулого року. Це дозволило уникнути аварійної ситуації на шляху, навіть під час сильної заметілі.

Члени виконкому активно обговорювали й інші питання, по яким були прийняті відповідні рішення за більшістю голосів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь