A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

МЕШКАНЦІ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ САМОСТІЙНО РОЗПОРЯДЖАТИМУТЬСЯ СПІЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ: В ОЛЕКСАНДРІВЦІ З’ЯВЛЯТЬСЯ П’ЯТЬ ОСББ

Дата: 06.08.2019 10:52
Кількість переглядів: 704

Фото без опису

Немало власників житлових приміщень нарікають на погану якість комунальних послуг та відсутність будь-якої відповідальності виконавців цих послуг перед споживачами. "Не прибирають територію біля будинків", "перегоріли лампи  на сходах", "ці комунальники ні за що не відповідають", тощо.

В той же час співвласники не хочуть нічого робити для зміни ситуації – "бо важко і все одно нічого не зміниться…". Хоча під лежачий камінь вода не тече. І рішення є – це створення організації співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Про переваги створення ОСББ та нововведення, які пов’язані із новим Законом про житлово-комунальне господарство, мешканцям багатоповерхівок розповів Андрій Рябуха -  радник Донецького центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС). Селищний голова Людмила Борисевич та радник ЦРМС розповіли власникам квартир будинків №1 та №7 по вул. Самарській, №6 та №8 по вул. Донецькій та будинку № 78 вулиці Центральна, які зацікавлені у створенні ОСББ.

«Ініціативи мешканців щодо створення ОСББ і надалі матимуть усебічну підтримку місцевої влади, - зазначила селищний голова Людмила Борисевич. – Сьогодні та система обслуговування ЖКГ, яку ми маємо, не здатна підтримувати будинки в належному стані, і створити належні умови проживання. Зі зміною законодавства в ЖК-сфері необхідна ініціатива співвласників багатоквартирних будинків, яка відкриє нові можливості для ремонту не тільки мереж комунікації, але й реалізації проектів з енергозбереження та енергоефективності».

Фото без опису

Згідно нового Закону, органи місцевого самоврядування мають право лише на поточний ремонт внутрішніх мереж багатоквартирних будинків. Капітальні ремонти внутрішньобудинкових мереж виконуються окремо за рахунок співвласників. Тобто, співвласники будинків відтепер зможуть самостійно обирати модель надання комунальних послуг в їх будинках, обираючи виконавця та укладаючи відповідні договори.

Ще одним нововведенням Закону є плата за абонентське обслуговування. Мається на увазі відшкодування витрат на укладання договору, розподіл між споживачами обсягів комунальної послуги спожитої у багатоквартирному будинку, витрати на приймання та обробку платежів.

У вдало організованому ОСББ, де мешканці ретельно контролюють правління на предмет всіх спільних витрат і тарифів, створюється можливість суттєво знизити житлово-комунальні платежі, підвищивши при цьому якість надання послуг. Запорукою цього є те, що об’єднання на власний розсуд обирає надавачів послуг.

Учасники зустрічі зацікавилися темою та активно брали участь в її обговоренні. Одне з питань – про переваги, які вони отримають, об’єднавшись у організацію співвласників.

Фото без опису

«По-перше, у мешканців виникає можливість розпоряджатися не тільки власним житлом, а й спільною власністю. Це означає, що створюються передумови для якісного господарювання в своєму будинку, - зазначив радник ЦРМС Андрій рябуха. - Кожен мешканець може вирішувати, як вигідніше ефективніше розпоряджатися колективною власністю. Назагал, створення такого об’єднання забезпечує повний контроль над всіма процесами покращення спільного благоустрою».

Також, співвласники багатоквартирного будинку мають змогу заробляти кошти на спільній власності – наприклад, за рахунок оренди підсобних приміщень, підвал можна зробити складським приміщенням і також здати в оренду. Такі ж можливості існують і щодо отримання коштів від прибудинкової території. А фасад будинку можна здавати в оренду під рекламні площі.

До слова, нещодавно Європейський Союз та Програма розвитку ООН (ПРОООН) спільно започаткували дворічний проект “Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень”, в рамках якого буде надано 4 мільйони євро на створення ОСББ в Україні. Метою є стимулювання та підтримка об’єднань співвласників у 24 областях нашої країни. Йдеться про те, що завдяки проекту буде створено 32 тисячі нових ОСББ, та представники 4 тисяч таких структур пройдуть навчання з управління енергоефективними проектами. Назагал, вигоду від проекту отримають  1 млн 480 тис. українців. Відтак, ОСББ мають ще й ту перевагу, що вони можуть брати участь як у державних і муніципальних програмах з енергозбереження, так і в зарубіжних донорських проектах, спрямованих на підтримку й розвиток об’єднань.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь