A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ НА ВИКИДИ ЗАБРУДНЮЮЧИХ РЕЧОВИН В АТМОСФЕРНЕ ПОВІТРЯ СТАЦІОНАРНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ

Дата: 30.05.2019 08:50
Кількість переглядів: 1566

Фото без опису

Олександрівська селищна рада повідомляє:

відповідно до ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб’єкту господарювання, об’єкт якого належить до другої або третьої групи, обласними державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення( Головного  управління Держпродспоживслужби у Донецькій області).

Згідно з п. 2 «Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня2002р. №302, дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами – це офіційний документ, який дає право підприємствам, установам, організаціям та громадянам-підприємцям експлуатувати об’єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші, за умови дотримання встановлених відповідних нормативів граничнодопустимих викидів та вимог до технологічних процесів у частині обмеження викидів забруднюючих речовин протягом визначеного в дозволі терміну.

Окрім цього, згідно « Інструкції про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві», затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10 лютого 1995р. №7, «стаціонарне джерело забруднення атмосфери» – підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

У випадку, якщо суб’єкт господарювання використовує автономну систему опалення (котли, конвектори, тощо); здійснює виробничу діяльність в результаті якої в атмосферне повітря потрапляють забруднюючі речовини відповідно до технологічного регламенту підприємства, необхідно отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Водночас, відповідно до ст. 10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», підприємства, установи, організації та громадяни- суб’єкти підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов’язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан зобов’язані своєчасно і в повному обсязі сплачувати екологічний податок.

Також, відповідно до розділу VIII Податкового кодексу України с. 243 ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення підприємства, установи, організації та громадяни-підприємці зобов’язані сплачувати податковий збір за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Екологічний податок – загальнодержавний обов’язковий платіж, що сплачується з фактичних обсягів викидів у атмосферне повітря, скидів у водні об’єкти забруднюючих речовин та розміщення відходів, у тому числі радіоактивних. За відсутності дозволу на викиди не можна провести сплату через невстановленість обсягів викидів забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря, що є грубим порушенням чинного природоохоронного законодавства.

При несвоєчасному отриманні  дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, подальше здійснення господарської діяльності підприємства вважатиметься як таке, що суперечить чинному природоохоронному законодавству.

 У разі відсутності дозволу на викиди до об’єктів та суб’єктів господарювання застосовуються санкції відповідно до законодавства.

Перелік документів, які  відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002№302 «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ,  організацій та громадян- підприємців , які отримали такі дозволи» (зі змінами) необхідні для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря для об’єктів, які належать до другої або третьої групи, а саме:

-об’ява в ЗМІ про намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря з обов’язковим наданням копії об’яви в Олександрівську селищну раду;

-заява від суб’єкта господарювання (затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2005 №1176 «Про затвердження форми заяви на одержання суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою документів дозвільного характеру»;

-«Документи, у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ,  організацій та громадян-підприємців» (в друкованому та електронному вигляді) відповідно до « Інструкції про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання  дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ,  організацій та громадян-підприємців», затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України  від 09.03.2006 №108;

-звіт про інвентаризацію стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря підприємства;

 -лист-відповідь від органу місцевого самоврядування на публікацію в ЗМІ про намір отримати дозвіл на викиди.

Додаткова інформація за телефоном: 2-10-45


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь