A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ДІЛЬНИЧНІ ОЛЕКСАНДРІВКИ ПРОВЕЛИ ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ ЗАДЛЯ ЗАПОБІГАНЯ ШАХРАЙСТВ

Дата: 20.03.2019 14:22
Кількість переглядів: 564

Фото без опису

Просто на вулиці поліцейські спілкувались з мешканцями селища та розповіли  про найрозповсюдженіші схеми шахрайств, нагадали, що людській винахідливості немає меж, тому новаторство аферистів, як і довірливість громадян, просто вражає.

Крім основних схем шахрайства, дільничні розповіли про те, як не стати жертвою хитрих зловмисників.

Спосіб шахрайства перший: не все те золото, що блищить.

Для того, аби заволодіти чужими грошима злочинці використовують підробки золотих виробів. Наприклад, під приводом позики під заставу аферисти залишають потерпіли підроблені коштовності, а гроші забирають і більше не вертаються. Також бувають випадки продажу нібито золотих виробів за меншою вартістю ніж у магазинах. 

Спосіб другий: «дармові» гроші під ногами пенсіонерів

Часто день отримання пенсій для шахраїв стає днем заробітної платні. Старенькі, виходячи з приміщень, де знаходяться ощадкаси, раптом під ногами помічають конверти. Як тільки потерпілий бере його до рук, зловмисники раптово з’являються і обвинувачують людину в крадіжці. А потім завдяки вмілим маніпуляціям рук шахрай встигає за час суперечки обміняти конверт. Таким чином, у пенсіонера залишається конверт з підробленими купюрами, папером.

Спосіб третій: візити псевдо працівників соціальних служб та просто нужденних громадян

До людей похилого віку приходять, як правило, дві особи, що представляються працівниками служби соціального забезпечення та нібито приносять доплату до пенсій. Як правило старенькі у такі не попросять навіть пред’явити посвідчення. Шахраї намагаються з’ясувати де потерпілі зберігають гроші (дайте здачу, розміняйте купюри і т.і.)

Спосіб четвертий:   «Ваша дитина – заручник поліціїї»

Суть досить проста: шахрай телефонує до батьків та повідомляє, що їхню дитину затримали працівники поліції. Однак злочинець додає, що може визволити сина чи доньку за певну суму грошей, яку потрібно перевести на рахунок одного з мобільних операторів. Зазвичай батьки не з’ясовуючи будь-яких інших обставин в паніці перераховують вказану суму. В результаті, гроші зникають так само швидко й несподівано, як і знаходиться загублений син чи донька.

Тепер стосовно порад аби не стати жертвою аферистів:

Пам’ятайте, шахраї – чудові психологи, і ви не встигнете зогледітись, як вас ошукають, тому не варто:

  • демонструвати на людях, скільки коштів ви при собі маєте;
  • вступати у розмови щодо фінансових чи майнових пропозицій з боку невідомих осіб;
  • впускати до своїх помешкань сторонніх осіб. Нізащо не встановлюйте з ними контакт. Не реагуйте на будь-які їхні прохання, як-от «переповити дитину», «напитися води», «зняти порчу», «поворожити» і таке інше.
  • у будь-якому випадку не давайте шахраям своїх речей, грошей, коштовностей, навіть, якщо вони обіцяють їх негайно повернути.

Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв – не зволікаючи повідомте за телефоном 102 правоохоронні органи, аби останні мали можливість по гарячих слідах затримати зловмисників.

Олександрівське відділення поліції

Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь