A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

«ЗАКОН ПРО РИНОК ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ УКРАЇНИ, ЯК КІТ ШРЕДІНГЕРА»

Дата: 17.05.2017 10:53
Кількість переглядів: 603

14 квітня 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі відбувся круглий стіл на тему: «Закон про ринок електричної енергії України,

як кіт Шредінгера». Основною темою обговорення стало вчорашнє прийняття Верховною Радою Закону «Про ринок електричної енергії України».

Участь у заході взяли: Наталія Бойко, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань євроінтеграції, Іван Плачков,

голова Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї, Андрій Герус, експерт ринку енергетики, екс-член НКРЕКП та Олександр Харченко,

Генеральний директор Центру досліджень енергетики.

Наталія Бойко привітала усіх із прийняттям закону про ринок електроенергії та зазначила, що на створення ринку піде декілька років: “Цей ринок не створиться за тиждень, чи навіть за рік, але дуже важливо, що ми отримали цей вектор. Такий фундаментальний закон можна шліфувати нескінченно, але головне це – база, на основі якої ми зможемо приймати та імплементувати правильні рішення.”

Зі свого боку Іван Плачков, який має понад 40 років досвіду роботи у сфері енергетики, вважає, що прийняття цього закону – це позитивний момент для країни. Втім, експерт також нагадав про те, що три роки тому вже було прийнято закон про реформу енергоринку, але жоден пункт не виконаний.

Він також відзначив, що імплементація цього закону залежатиме від впровадження вторинного законодавства: “Після прийняття нового закону Кабінету Міністрів доведеться розробити і втілити 70 постанов, щоб організувати роботу ринку в нових умовах.” Окрім того, на думку пана Плачкова, для впровадження ринкових відносин треба прийняти закон про врегулювання боргових зобов’язань, виключити перехресне субсидіювання, впорядкувати тарифну політику та монетизувати субсидії на електроенергію та водопостачання.

Ще один важливий напрямок – прийняття енергетичного балансу України. “Також, для того, щоб рухатися вперед, треба розробити енергетичний баланс країни, адже зараз ніхто не знає, скільки ми маємо ресурсів та скільки споживаємо. Важливо працювати над тарифною політикою – тарифи мають бути прозорими та економічно обґрунтованими”, – додав голова Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї.

Олександр Харченко зазначив, що наразі депутати самі не розуміють, що вони прийняли, адже остаточної версії тексту ніхто не бачив – тому важливо дізнатися, що саме проголосовано і як виглядає цей закон. “Загалом – це крок уперед, але існують дві ключові загрози для втілення цього закону – політична корупція і непрофесіоналізм. Ще одне питання – це те, як буде взаємодіяти цей закон із чинним законом про НКРЕКП. Тому що зміни до самого закону про енергоринок, які пропонувалися депутатами, місцями суперечать чинному закону”.

Андрій Герус вважає, що лише через два роки стане зрозуміло чи хороший цей крок, за умови якщо протягом цього часу з’явиться конкурентний ринок. “Конкуренція – це краща якість за нижчу ціну, і що більша конкуренція, то більше виграють кінцеві споживачі. Конкурентний ринок – це коли існує можливість для того, щоб заходив імпорт, адже з економічної точки зору імпорт – це добре, бо він створює конкуренцію, і тоді вітчизняний виробник змушений конкурувати і встановлювати нижчу ціну. Споживачі виграють тоді, коли буде конкуренція. Я хочу вірити, що є шанси для того, щоб це була позитивна реформа”, – додав експерт ринку енергетики.

Нагадаємо, що Закон про ринок електроенергії врегулює взаємини споживачів і монополій.

EIRCenter


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь