Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ПРАЦЯ НЕПОВНОЛІТНІХ. ТИ МАЄШ ЗНАТИ СВОЇ ПРАВА!

Дата: 14.06.2018 10:34
Кількість переглядів: 621

Фото без опису

Неповнолітній - вже не дитина, але ще й не дорослий. У зв'язку з цим велике значення для виховання неповнолітніх мають правові норми, що регулюють різного роду суспільні відносини з їх участю.

Згідно з вимогами Кодексу Законів про працю України, неповнолітні працівники в трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток і інших умов праці користуються пільгами.

Розглянемо детальніше права неповнолітніх у трудових відносинах:

  1. Вік, з якого допускається прийняття на роботу неповнолітніх:

- за загальним правилом - 16 років.

- як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює - 15 років.

- для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час - 14-річного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

  1. 2. Тривалість робочого часу неповнолітніх: 

 Категорія неповнолітніх

 для  працівників  віком  від  16 до 18 років

 для осіб віком від 15 до 16 років

 учнів віком від 14  до 15 років, які працюють в період канікул

Тривалість робочого часу

36 годин на тиждень

24 години на тиждень

24 години на тиждень

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної  тривалості  робочого часу для  осіб  відповідного  віку.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної  тривалості  робочого часу для  осіб  відповідного  віку.

  1. Заробітна плата:

Працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи заробітна плата виплачується в такому ж розмірі, як працівникам   відповідних категорій  при  повній тривалості щоденної роботи.

  1. Відпустка:

- особи віком до 18 років мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час.

- щорічна основна відпустка неповнолітнім може надаватись також у перший рік роботи за їх заявою до настання шестимісячного строку безперервної роботи.

  1. Звільнення:

Звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи роботодавця допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь