A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В ОЛЕКСАНДРІВСЬКІЙ ГРОМАДІ МАЄ ПЕРЕЙТИ НА СУЧАСНИЙ РІВЕНЬ

Дата: 26.11.2018 11:20
Кількість переглядів: 517

Фото без опису

Поводження з твердими побутовими відходами, проблеми та можливості їх переробки та перспективи використання утилізації обговорили під час Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», що відбувся 21-22 листопада у місті Києві.

Участь у заході взяли представники органів державної влади та місцевого самоврядування, представники об’єднаних територіальних громад, науковці, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, підприємства-виробники техніки та технологічного обладнання перероблення відходів, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронні громадські організації. Серед учасників Форуму були і представники Олександрівської об’єднаної територіальної громади, що працюють у сфері контролю та інспектування.

Під час дводенного форуму розглядалися декілька ключових питань, серед яких – поводження з відходами як складова екологічної політики об’єднаних територіальних громад та міжмуніципальне співробітництво у сфері поводження з побутовими відходами.

Надзвичайно потужним було засідання круглого столу «Стан поводження з сільськогосподарськими відходами в Україні: проблеми та можливості їх розв’язання». Фахівці в галузі технічних наук доповіли про перспективи використання сільськогосподарських відходів для біоенергетики та у якості енергетичного палива. За словами експертів, сільськогосподарські відходи є потужним джерелом енергетичної сировини та органічного добрива. Практичним досвідом їх  використання у зазначеному напрямку поділилися під час ознайомчої поїздки до полігону твердих побутових відходів.

Фото без опису

Тему «Проблеми поводження з радіоактивними відходами: міжнародна практика та досвід України» опрацювали під час жвавої дискусії. Надзвичайно цікавим було обговорення проблеми утворення відходів електричного та електронного обладнання та шляхів її розв’язання. Щороку в Україні викидають на смітник 500 тисяч тонн електронних відходів, які потрапляють на полігони побутових відходів.

Одна з дискусій була присвячена проблемам поводження з непридатними пестицидами в Україні. На жаль, ще з радянських часів на території України залишилися зруйновані склади з непридатними пестицидами в дуже пошкодженій упаковці, які забруднюють ґрунт та просочуються в підземні води. З огляду на це, такі склади є надзвичайно небезпечними, до того ж вони не мають попереджувальних знаків та не охороняються.

Фото без опису  Фото без опису

Учасники Форуму висловили пропозиції для розв’язання проблем, пов’язаних з небезпечними відходами, серед яких ключовими є: розробити та ухвалити законопроекти щодо посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства у сфері поводження з небезпечними відходами; зробити суворішими умови поводження з небезпечними відходами та посилити контроль за видачами ліцензій; створити правові підстави та умови для обмеження виробництва, ввезення на митну територію України та реалізацію мийних засобів, що містять фосфати.

Також, важливою пропозицією стала розробка та запровадження системи перепідготовки й підвищення кваліфікації фахівців сфери управління та виробництва небезпечних відходів за напрямами: охорона природи та здоров’я людини від впливу небезпечних відходів; утилізація й видалення небезпечних відходів; нормативно-правове регулювання у сфері поводження з небезпечними відходами; науково-технічна діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами.

Організаторами Форуму виступили Всеукраїнська екологічна ліга, Екологічна рециклінгова асоціація України, «Si Group Consort. Ltd.».

Форум проводився за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Київської міської державної адміністрації, Національної екологічної ради України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь