A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЖОРСТОКЕ ПОВОДЖЕННЯ З ТВАРИНАМИ

Дата: 13.09.2021 11:13
Кількість переглядів: 506

Фото без опису

Шановні мешканці громади!

Дуже часто тварини стають першими жертвами правопорушників, об’єктами негативної девіантної поведінки, демонстрації сили та залякування. Яка ж відповідальність чекає осіб, що вчиняють такі дії?

Проблема в тому, що жорстокість відносно тварин завдає шкоди не тільки їм самим, а й порушує громадську моральність. От наприклад: жорстоке поводження із тваринами в присутності дітей розвиває в них агресію, байдужість до страждань живої істоти, формує садистські нахили. Як показує  судова практика, багато з тих хто вчинив тяжкі злочини проти людини, починали зі знущання над тваринами. Жорстоке поводження з тваринами – це знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання, тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин. На законодавчому рівні, захист тварин регулюється Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» . Відповідальність за таке поводження, передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУпАП) та Кримінальним кодексом України (ККУ).

Адміністративна відповідальність передбачає штраф або адміністративний арешт кривдника з конфіскацією тварини. Отже, згідно статті 89 КУпАП за жорстоке поводження з тваринами, а саме: знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, тягнуть за собою накладення штрафу від 200 до 300 (3400- 5100грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я. Ті самі дії, вчинені стосовно двох і більше тварин, або групою осіб, або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, пропаганда жорстокого поводження з тваринами, тягнуть за собою накладення штрафу від 300 до 500 (5100-8500грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я. Насильницькі дії стосовно тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, передбачають штраф від 200 до 500 (3400-8500грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я. Кримінальна відповідальність передбачає штраф у великих розмірах, обмеження або позбавлення волі. Відповідно до статті 299 ККУ, жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій – караються штрафом від 1тис. до 3тис.(17000 – 51000грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, то вони караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. Якщо дії, які вказані вище, вчинені з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років. Отже, якщо жорстоке поводження в результаті не спричинили тілесних ушкоджень тварині, застосовується адміністративна відповідальність, якщо ж таке поводження призвело до каліцтва чи загибелі тварини – особа буде притягатись до кримінальної відповідальності. На жаль, все одно, більшість правопорушень щодо жорстокого поводження з тваринами залишаються безкарними.

Тому, не будьте байдужими, якщо вам стало відомо про жорстоке поводження – телефонуйте 102 для притягнення винної особи до відповідальності.

Головний спеціаліст-еколог Олександрівської селищної ради Андрій ОСАДЧИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь