A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

СЕМІНАР-НАРАДА «БЕЗПЕЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА НЕДОПУЩЕННЯ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПРИ РОБОТІ З ПЕСТИЦИДАМИ»

Дата: 07.04.2021 16:30
Кількість переглядів: 612

Фото без опису
 

На території Олександрівської селищної територіальної громади Михайлівського старостинського округу в форматі круглого столу було проведено семінар-нараду «Безпечне застосування пестицидів та недопущення отруєння бджіл при роботі з пестицидами». В нараді прийняли участь спеціалісти управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області, представники органів місцевого самоврядування  та фізичні особи, які само зайняті та одноосібно обробляють пестицидами земельні ділянки (паї).
В ході наради обговорювались гострі питання, які постають перед аграріями при проведенні весняно-літніх польових робіт та шляхи їх вирішення в межах чинного законодавства. Було наголошено на дотриманні та виконанні аграріями вимог Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про бджільництво», Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві та інших нормативно-правових актів.

Окрему увагу було приділено питанню отруєння бджіл пестицидами, яка останніми роками є досить актуальною. Щороку виникає проблема масової загибелі бджіл внаслідок порушення законодавства, регламентів застосування, використання фальсифікованих пестицидів. Законодавство передбачає певні кроки щодо недопущення отруєння бджіл. Учасникам було наголошено, що  фізичні та юридичні особи, які застосовують пестициди,  згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво», Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів», ЗУ «Про пестициди та агрохімікати»,  зобов’язані оповіщати населення, власників суміжних угідь про всі обробки пестицидами не пізніше ніж за дві доби при використанні наземної апаратури, та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ, не пізніше ніж за три доби при застосуванні пестицидів на медоносних рослинах через засоби масової інформації (на дошках об’яв у вигляді оголошень, місцева газета та інші засоби інформації). Повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь токсичності і строк дії препарату. Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» на поточний рік та доповненням до нього. Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами потрібно проводити в ранкові (до 10) і вечерні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

Провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на аграріях, значну відповідальність несуть і власники пасік. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляру необхідно на період обробки вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати виліт бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів. Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в ОТГ, сільській(селищній) раді, на території якої вони знаходяться, та своєчасно інформувати про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.

В ході обговорення учасники наради висловили готовність щодо посилення співпраці з пасічниками у проведенні заходів, спрямованих на недопущення випадків отруєння бджіл при обробітку сільськогосподарських культур пестицидами.

Управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь