A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ДО УВАГИ АГРАРІЇВ: ПРАВИЛА ЗБЕРІГАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ВЗИМКУ

Дата: 21.01.2021 14:46
Кількість переглядів: 467

Кожного року на складах сільгосппідприємств  після сезону польових робіт залишається певна кількість засобів захисту рослин. Правильне зберігання залишків ЗЗР взимку забезпечить їх якісне й ефективне застосування в новому сезоні. Вимоги щодо зберігання пестицидів та агрохімікатів у складах встановлені державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». 
Взимку не варто перевозити рідкі пестициди не ознайомившись з умовами температурного режиму препарату, зазначеному на етикетці, оскільки це може призвести до замерзання препаратів. Пестициди не терплять перемерзання, особливо це стосується тих препаратів, які мають рідку препаративну форму. Трапляються випадки, коли препарат в каністрі починає розшаровуватись після перемерзання, або випадає в осад чи навіть кристалізується. Це може призвести до втрати ефективності пестициду, спричинити опіки рослин, на яких він застосовується та негативно вплинути на навколишнє середовище. Препарати після замерзання можуть викликати проблеми із засміченням форсунок обприскувача.
У разі, якщо препарат таки замерз, але ви все-одно маєте намір його використати, спершу уважно ознайомтесь з етикеткою, там має міститись інформація про використання препаратів, що були заморожені. Якщо такої інформації немає – обов’язково проконсультуйтесь з виробником. У разі можливості використання таких препаратів, спершу їх потрібно розморозити, але ні в якому разі не робіть це біля відкритого вогню, оскільки пестициди досить часто можуть містити в собі легкозаймисті речовини. Перед тим як почати розморожування препаратів, необхідно впевнитись у цілісності каністри, оскільки рідина, що була всередині, могла пошкодити каністру під час заморожування.  Якщо каністра тріснула, потрібно помістити її у відро чи іншу водонепроникну тару і після цього розморозити препарат. Після розмерзання, препарат потрібно взбовтати, аби змішати його після розшарування. Також потрібно впевнитись, що розтанули усі кристали, оскільки деякі речовини можуть так і залишитись в кристалізованій формі. Такі препарати взагалі неможливо використовувати, тому потрібно відправити їх на утилізацію.

Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує суб’єктам господарювання, сільськогосподарським підприємствам та установам,  що до початку проведення робіт із пестицидами та агрохімікатами особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні пройти медогляд, спеціальну підготовку з питань безпечного виконання робіт з пестицидами та агрохімікатами та отримати допуск та посвідчення на право здійснення робіт, а також отримати санітарний паспорт на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив, який видається за результатами проведеного позапланового обстеження за заявою суб’єкта господарювання при відсутності порушень. Видача допусків на право роботи з пестицидами і агрохімікатами та паспортизація складу здійснюється щорічно.

При цьому нагадуємо, на період карантину повинні бути посилені заходи направлені на недопущеня розповсюдження серед населення гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої вірусом SARS-Cov-2, для цього на підприємстві необхідно запровадити наступні профілактичні заходи:

  • не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи;
  • забезпечення та контроль наявності рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів на робочих місцях персоналу;
  • забезпечення наявності спиртових антисептиків або диспенсерів для обробки рук з антисептиком;
  • неухильно дотримуватися правил респіраторної гігієни.

 

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь