A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ЗАСТЕРІГАЄ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ БАШТАННИМИ!

Дата: 18.09.2020 14:46
Кількість переглядів: 1264

Для того, щоб вберегтися від отруєння баштанними, потрібно дотримуватися декількох простих правил:

• Не купувати баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.

• У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Цим Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється парниковий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

• Звертайте увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.

• Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

• Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

• Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

• Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Вміст нітратів можна перевірити в домашніх умовах.

Опустіть кавун у воду (цілий) – безпечний плід повинен триматися на воді, а при високій кількості нітратів він опуститься на дно.

Якщо кавун надрізали вже на ринку – розріжте його далі по часточках і подивіться на зрізи. У безпечному для вживання кавуні вони не можуть бути рівними, до того ж будуть видні крупинки в самій м'якоті, а ось зріз нітратної ягоди буде ідеально гладким.

Ось ще один варіант – відрізати трохи м'якоті та покласти в склянку з чистою водою. Якщо вона стала рожевою – кавун вживати небезпечно.

Можна також уважно оглянути м'якуш кавуна, який розрізали навпіл, наявність білих або жовтих прожилок – ознака того, що ягоди вирощували із застосуванням небезпечних засобів!

Шановні споживачі бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь