A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

СТРОКОВА СЛУЖБА В АРМІЇ: ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРИЗОВНИКАМ

Дата: 03.08.2020 16:45
Кількість переглядів: 9409

Призов до армії: строкова військова служба

Двічі на рік у всіх областях України проводиться набір призовників на строкову військову службу.

Для початку небагато необхідної теорії. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком військовозобов’язаних українців. Такий порядок регламентований ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Складовою частиною військового обов’язку є перебування на обліку у військовому комісаріаті та строкова служба в армії.

Призов строковиків в Україні проводиться з метою підготовки призовників до захисту своєї держави і забезпечення особовим складом не тільки ЗСУ, а й комплектування Національної гвардії, Прикордонної служби та Державної спецслужби транспорту, а також інших армійських формувань і правоохоронних органів спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями строкової служби.

Хто підлягає призову до армії?

Призовний вік в Україні у 2020 році встановлено на рівні 18-27 років. Таким чином, призовники цієї вікової категорії, які визнані придатними до військової служби за результатами медкомісії і не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах Збройних сил України. Нагадаємо, що до 2020 року призову в армію підлягали юнаки віком від 20 років.

Який термін служби в українській армії?

Згідно статті 23 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу», термін служби в армії становить:

  • 18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти

12 місяців – для призовників з академічним ступенем магістра

 

Що робити, якщо принесли повістку?

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на добровільну явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, важка хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь