A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ВЛАСНИКАМ ПАСІК ПРО ПОРЯДОК ЇХ РЕЄСТРАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННЯ ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Дата: 21.07.2020 16:37
Кількість переглядів: 2157

Фото без опису

Олександрівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує:

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ВЛАСНИКАМ ПАСІК ПРО ПОРЯДОК ЇХ РЕЄСТРАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННЯ ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Як відомо, Закон України «Про бджільництво» регулює питання розведення та охорони бджіл, заготівлі та переробки продуктів бджільництва, ефективного використання бджіл для запилення ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення, а також дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом.

З метою здійснення обліку пасік та лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний паспорт. Його форма і порядок видачі затверджені спільним наказом Міністерства аграрної політики України та Української академії аграрних наук від 20.09.2000 року № 184/82.

А планові лабораторно-діагностичні дослідження за рахунок коштів державного бюджету, на підставі відповідної постанови Кабінету Міністрів України (від 23.04.2008 року № 413), проводяться на такі захворювання бджіл, як: американський гнилець, європейський гнилець, нозематоз, акарапідоз, вароатоз. Відбирають матеріал для лабораторних досліджень від 10% бджолосімей. Це передбачено Правилами відбору зразків патологічного матеріалу, крові, кормів, води та пересилання їх для лабораторного дослідження, затвердженими Головою Державного департаменту ветеринарної медицини Мінсільгосппроду України від 15 квітня 1997 року № 15-14/111.

Щоб встановити єдиний підхід до проведення клінічного огляду бджолосімей на пасіках та сплати коштів за такий огляд, Держпродспоживслужба України рекомендує застосовувати норми глави 4.14 Кодексу здоров’я наземних тварин Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) (у редакції 2018 року) та проводити клінічний огляд не менше як 10% бджолосімей пасіки, від яких здійснювався відбір зразків, за умови її епізоотичного благополуччя та наявності ветеринарно-санітарного паспорта. Якщо ветеринарно-санітарний паспорт видається вперше, то клінічному огляду підлягають 100% бджолосімей пасіки.

В інших випадках ветеринарно-санітарні заходи на пасіках проводяться згідно з вимогами Інструкції щодо запобігання та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 30.01.2001 року № 9.

Сплата коштів за надання послуг відбувається відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 № 96. Розміри оплати за надання послуг визначені і є однаковими для всіх регіонів України.

Видача ветеринарно-санітарного паспорта пасіки – 50,88 грн (без ПДВ)

Клінічний огляд пасіки (1 бджолосім’я) – 29,73 грн (без ПДВ)

Відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 14.06.2018 року № 602-113-12/4087 щодо реєстрації пасік, розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України від 11.06.2018 року № 67 державна реєстрація є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл.

Реєстрація потужностей (пасік) здійснюється на безоплатній основі протягом 5 робочих днів. Оператору ринку необхідно лише подати заяву до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужностей та детальну інформацію про вид діяльності.

Власникам пасік необхідно отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку, що видається на підставі письмового звернення до районної чи міської державної лікарні ветеринарної медицини. У паспорті мають бути відображені: характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, епізоотична ситуація, дані лабораторних досліджень, результати проведених лікувально-профілактичних заходів. Ветеринарно-санітарний паспорт пасіки видається заявнику в 30-денний термін.

При зміні назви чи адреси пасіки, її власник повинен поінформувати про це районне (міське) управління Держпродспоживслужби протягом 10 днів.

Власники пасік повинні виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва. Недотримання цих вимог значно ускладнює або ж унеможливлює позитивне вирішення спірних питань, що можуть виникнути під час ведення господарської діяльності.

ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ (ПАСІК)

Потужності з первинного виробництва підлягають державній реєстрації. (ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 39.)

Реєстрація здійснюється в територіальних управліннях Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області – колишні управління ветеринарної медицини).  Для проведення реєстрації необхідно подати заяву встановленого зразка . Державна реєстрація – БЕЗКОШТОВНО.

Крім того наголошуємо, що відповідно до п. 8 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього Закону, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів.

Інформаційно нагадуємо всім власникам пасік, що згідно постанови Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. № 107 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції» передбачено дотацію, згідно п. 7. Дотація за бджолосім’ї надається на безповоротній основі фізичним особам та суб’єктам господарювання, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю.

У разі наявності більше ніж 300 бджолосімей максимальний розмір дотації ставить 60000 гривень одному отримувачу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь