A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ПЕНСІЇ ЗА ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ

Дата: 26.03.2020 15:26
Кількість переглядів: 1823

Фото без опису

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі Закон №2148) внесено зміни до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (далі Закон №1767), згідно яких, починаючи з 11.10.2017 пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються територіальними органами Пенсійного фонду України.

          Пенсії за особливі заслуги встановлюються громадянам України, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності, досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту тощо.

Пенсія за особливі заслуги встановлюються громадянам, які мають право на пенсію за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника та вислугу років.

Пенсія за особливі заслуги встановлюється з дня звернення за встановленням пенсії або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше 12 місяців з дня набуття права (але не раніше призначення особі пенсії та набуття чинності Закону №2148) з усіма належними документами.

Для встановлення пенсії за особливі заслуги  перед Україною особою подається до територіального управління Пенсійного фонду України заява про встановлення пенсії з необхідними документами.

До заяви про встановлення пенсії за особливі заслуги додаються такі документи: паспорт та документ про присвоєння реєстраційного номера; документи, що підтверджують особливі заслуги; документи, що підтверджують участь у бойових діях (за необхідністю).

До заяви про встановлення пенсії за особливі заслуги у разі втрати годувальника окрім перелічених вище, додаються такі документи: документи, що підтверджують родинні стосунки; свідоцтво про смерть годувальника; документи, що підтверджують факт загибелі військовослужбовця, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ під час виконання службових обов’язків ( смерті внаслідок поранення, отриманого під час виконання службових обов’язків).

У разі якщо до заяви додані не всі необхідні документи, територіальний орган Пенсійного фонду України повідомляє заявникові та якщо такі документи будуть подані не пізніше трьох місяців з дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийому або відправлення заяви про встановлення такої пенсії.

Заява про встановлення (перерахунок) пенсій за особливі заслуги розглядається у 10-денний термін та приймається рішення про встановлення (перерахунок) або відмову у встановленні (перерахунку) пенсії.

Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії. Розмір надбавки визначається згідно із схемою визначення розмірів надбавок залежно від заслуг перед Україною у відсотках від прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність відповідно до Наказу №2054. У разі якщо особа має право на надбавку з кількох підстав, передбачених статтею 1 Закону №1767, встановлюється надбавка, що є більшою у максимальному розмірі. Крім того, розмір пенсії за особливі заслуги може бути переглянуто, в разі повторного нагородження особи після призначення такого виду пенсії або в разі виявлення нових даних про заслуги особи.

 

Начальник відділу з питань призначення,

перерахунку та виплати пенсій №1                                                І.АСЄЄВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь