A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрівська селищна військова адміністрація
Донецька область, Краматорський район. ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ГРОМАДА - ПІВНІЧНА БРАМА ДОНБАСУ

ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 02.02.2020 09:38
Кількість переглядів: 339

Фото без опису

Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє керівників сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та власників присадибних, дачних ділянок, що з року в рік з початком весняно-польових робіт збільшується попит на пестициди, тому починає процвітати "чорний ринок пестицидів". У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин практично неможливо. Традиційно постає питання, де купити оригінальні засоби захисту рослин. Ринок цих товарів досить широкий.  Високий попит на пестициди, особливо в періоди інтенсивного їх застосування, заохочує недобросовісних ділків випускати на ринок чималу кількість недоброякісної продукції. За останні декілька років підробки в галузі  ЗЗР стали глобальною проблемою для сільськогосподарської промисловості. Розповсюдження в Україні фальсифікованої контрафактної продукції набуло серйозних масштабів і вже стало однією з найголовніших проблем на вітчизняному ринку засобів захисту рослин. Особливо велика проблема на так званому ринку дрібного фасування! За інформацією експертів галузі ринок фальсифікату ЗЗР на території України становить від 20 до 30%, а в роздрібній торгівлі – сягає 80-90%.

Важливу роль відіграє проблема низького рівня інформованості громадськості про шкоду і загрози, пов'язані з використанням підроблених пестицидів.  На жаль, багато споживачів, спокусившись на низькі ціни, купують сумнівні препарати невідомої якості. Під назвами відомих препаратів продають невідомі хімічні сполуки. Суспільство взагалі не розуміє, чому використання фальшивих пестицидів шкідливе,  що елементи фальшивих пестицидів передаються по всьому харчовому ланцюгу, а залишки пестицидів у їжі визнані однією із глобальних загроз майбутньому цілого людства. Пестициди, потрапляючи в організм людини і накопичуючись там у великих кількостях, приводять до розвитку багатьох хронічних захворювань і гострих отруєнь, а також до збільшення кількості вроджених аномалій розвитку і дитячої смертності. Пестициди надовго затримуються в організмі, деякі залишаються в ньому назавжди. За твердженням дослідників, основна маса пестицидів містить у собі метаболічні отрути, які приводять до розвитку захворювань серцево-судинної, репродуктивної і травної систем. Гостра токсичність пестицидів визначається дозою, що надходить в організм людини різними шляхами (через шлунково-кишковий тракт, шкіру, легені і т.д.) і приводить до смерті.

Питання підробок засобів захисту рослин дуже актуальне тому, що воно безпосередньо пов’язане з процесом виробництва продуктів харчування, кормів для тварин, сировини для промисловості, що мають бути абсолютно безпечними для кінцевого споживача. Оригінальні засоби захисту рослин (пестициди) обов’язково відповідають трьом основним характеристикам: безпечність, вибірковість дії та недовговічність. Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України “Про пестициди і агрохімікати” та “Про захист рослин”. Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів» та доповненням  до нього.

Пам’ятаймо - ризик стати об’єктом шахрайства існує завжди, тому радимо користуватись товарними пропозиціями виключно спеціалізованих крамниць, офіційних представників та продукцією відомих фірм-виробників, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів, які мають документи на право зберігання пестицидів і торгівлю ними, й сертифікати відповідності на продукцію, яку реалізують. Використання оригінальних продуктів допоможе не лише зберегти майбутній урожай, але і упередити фінансові та екологічні ризики.

Управління фітосанітарної безпеки 
ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь